Prijava na novičke

Cink – kako vemo, da nam ga primanjkuje in kje ga dobiti

Aug 10, 2021

Zakaj sem se lotila pisanja o cinku? Ker je o vitaminu D in vitaminu C ter magneziju že ogromno napisanega, cinka se pa redkokdo dotakne.

Cink je element v sledovih, ki je izjemno pomemben pri prirojenem in pridobljenem imunskem odzivu. 

Pomemben je tudi za ohranjanje zdrave kože, las, nohtov in kosti, vpliva na nivo testosterona v krvi, ker pa je udeležen tudi pri metabolizmu (presnovi) nevrotransmiterjev v krvi, pa naj bi vplival blagodejno tudi na razpoloženje. Poleg tega ima tudi svojo vlogo pri presnavljanju vitamina A. 

Najpogostejši znaki pomanjkanja cinka so beli madeži na nohtih, utrujenost, izpadanje las, nemirnost, driska, slabše okušanje in slabo celjenje ran. 

Največje pomanjkanje so v študijah odkrili prav pri otrocih in starostnikih. 

Potrebno ga je uživati v priporočenih odmerkih (na sliki), še bolje pa je, če ga uživamo s hrano. Prevelik nivo cinka v telesu lahko povzroči nižji HDL (‘ dobri holesterol’) in pomanjkanje bakra v telesu, tako da pazite, da priporočenega odmerka ne prekoračite. 

Ker se izloča tudi s potom, se dodajanje cinka priporoča tudi športnikom. 

Moji najljubši naravni viri cinka so oreščki, semena (bučna, chia, konopljina), žita (na primer oves) in stročnice (leča, čičerika itd.). Najdemo ga veliko tudi v školjkah in mesu. 

Pri nasd oma jemljemo cink v obliki prehranskega dopolnila predvsem v času razsajanja respiratornih infektov in povečanega stresa. Tudi babico smo v času prebolevanja virusa, s katerim se človeštvo sooča trenutno, podprli s cinkom. 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.