Prijava na novičke

Starodavni recept za srečno zvezo

Feb 08, 2023

Od nekdaj so me zanimali stari simboli in mistična znanja. Me je pa zadnjič predavanje Dr. Roberta J. Gilberta zelo presenetilo. Dr. Gilbert je pojasnil, da obstaja starodavni simbol, ki razkriva recept za uspešno zvezo. Verjamem, da bo tudi tebe presenetilo, kako bogate nauke lahko potegneš iz tako preprostega simbola.

Kaj je Mandrola?

In kaj je ta simbol? Mandorla ali lat. Vesica pisces. Gre za simbol z bogatim ezoteričnim sporočilom, saj predstavlja dvojnost. Na nek način pojasni nastanek vesolja / življenja, ko iz enega kroga, dobimo dva. Tako dobimo dualnost – nasprotja, brez katerih življenja ne bi bilo. Ponazarja Jin – Jang, luč – temo, pozitivno – negativno,…

Dva enako velika kroga se sekata tako, da njuni krožnici potujeta skozi središče drugega. Njun presek daje obliko mandlja, po katerem je simbol tudi dobil ime (mandrola je italijanska beseda za mandelj). Združitev dveh krogov že tako močno povezujemo s trajno ljubeznijo. Pomisli samo na poročne prstane. Kaj je torej ključ za uspešno zvezo izhajajoč iz tega starodavnega simbola?

Pazi, da se ne prekrivaš preveč

Mandrola nas uči, da je najuspešnejša zveza tista, kjer se partnerja ravno prav ujemata. Nikakor ne tista, kjer bi se popolnoma prekrivala. Vse počela skupaj in imela popolnoma enake interese, način razmišljanja ipd. Taka zveza nima energije. Že ljudska modrost – nasprotja se privlačijo – nam razkriva, da sorodna duša ne pomeni isto kot duša dvojčica.

Baza mora biti trdna

Prav tako je pomembno, da kroga nista preveč oddaljena. Če je naš mandelj premajhen, če par zelo malo časa preživi skupaj in nima skupnih interesov, potem ne dosežemo ustreznega ravnovesja. Taka veza lahko hitro razpade, ali pa imata partnerja obilo težav.

Najti moramo torej pravo ravnovesje. Del, kjer se ujamemo s partnerjem, del časa, ki ga preživimo skupaj in del sanj, ki jih delimo. Imamo močno skupno osnovo. A za dolgoročni uspeh je pomembno, da imamo tudi čas zase. Da lahko počnemo stvari, ki so nam ljube in se razvijamo. Naš partner nas pri tem podpira na naši skupni in samostojni poti.  

Globje sporočilo mandrole

In še nekaj nam razkriva ta starodavni simbol. Zelo podobno sliko namreč dobimo tudi pri prvi delitvi oplojenega jajčeca, ki se razvije v zarodek in potem malega človečka. Ko se ta mali človeček razvija in raste, bo zanj najbolje, da oba starša enakovredno prispevata v njegov razvoj. Da pri vzgoji izhajata iz skupnih vrednot in pristopov, a hkrati da vsak starš doda tudi kakšno svojo veščino in razmišljanje. Tako so npr. zelo dobrodošli dnevi z enim staršem. Ko gre mama s hčerko na dnevni »road trip«, ali pa oče pelje sina na ribolov. Takrat otroci dobijo nova znanja in uvide, ki jih, če bi vse trenutke preživeli kot družina, ne bi dobili.

Odkrij svojo mandrolo

Koliko je vajina veza podobna mandorli? Se preveč prekrivata? Premalo? Ravno prav? Veliko tega lahko odkrijeta skozi vodene pogovore v Pomenkih. Za uvod pa morda ena kratka aktivnost. S partnerko / partnerjem se pogovorita o vajini mandroli. Kaj je tisto, kar je vama najbolj skupno? Vsak naj na svoj list papirja zapiše 5 lastnosti ali pa vrednot, za katere misli, da jih oba delita. Nato zapišita 5 aktivnosti, ki jih počneta skupaj in zanje mislita, da oba veselijo. Zapišita 5 ljudi s katerimi oba rada preživljata čas. Drug z drugim podelita, kaj sta zapisala.

Zdaj pa še tisti del kroga, ki vaju dela individualna. Kaj so 3 lastnosti ali pa vrednote, ki so bolj tvoje, kot partnerjeve? Kaj rad počneš, partner pa ne? Zapiši 3 take aktivnosti. S katerimi tremi ljudmi rad preživljaš čas, partner pa ne? Ponovno se pogovorita. Poskusita prepoznati razlike kot nekaj dobrega, nekaj, kar vaju v pravem razmerju lahko naredi močnejša.

Za konec pa še to. Mandrolo dobimo v drugi fazi risanja simbola semena življenja, ki ga nato lahko dopolnimo v rožo življenja - simbola, ki razkriva skoraj vse mistične modrosti. Predstavlja popolnost, neskončnost, cikličnost in povezanost.

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.