Prijava na novičke

Zakaj nam dojenčki dišijo?

Jun 14, 2021

Zakaj nam dojenčki dišijo?

V raziskavi, ki so jo opravili v ZDA v Philadephiji so spremljali možgansko aktivnost žensk ob vohanju majic dva dni starih dojenčkov, ki jih niso poznale (15 žensk, ki so nedavno rodile in 15, ki še nikoli niso rodile). Pri obeh skupinah žensk se je ob vohanju majic pojavila aktivnost v predelu možganov, ki je povezan z nagrajevalnim sistemom in dražljaji, podobni kot jih vzbujata okusna hrana ali droga. Ni čudno, da smo tako nori nanje, kajne?

Novorojenčkov vonj namreč sproži izločanje dopamina, ki je eden od hormonov sreče, s tem pa dojenček lažje pritegne pozornost staršev. Veseli ob hormonih sreče jim tudi lažje odpustimo vse neprespane noči. 

Od kod izvira ta prijeten vonj? Novorojenčkov neustavljivo privlačen vonj je posledica verniksa. To je voskasta, bela snov, ki prekriva dojenčkovo telo ob rojstvu in posledica izločanja snovi iz žlez znojnic.

Kot zanimivost pa še to: vonj je čut, ki je najmočneje povezan s spominom. Se tudi vi še spomnite, kako je dišal vaš novorojenček?

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.