Prijava na novičke

Trajanje dojenja in dojenje po 1. letu

Mar 23, 2021

Svetovna zdravstvena organizacija svetuje izključno dojenje do 6. meseca starosti dojenčka, ob uvedbi goste hrane pa naj bo otrok dodatno dojen do 2. leta (smernice Svetovne zdravstvene organizacije).

Ali ste vedeli, da dojeni otroci redkeje zbolijo, ker prejmejo mamine imunoglobuline (IgA protitelesa) z mlekom in ogromno mikrohranil, ki jih z moderno prehrano težje zagotavljamo svojim otrokom?

Dojeni otroci imajo statistično manj vnetij srednjega ušesa, astme, alergij, ekcemov, dihalnih obolenj, črevesnih obolenj in sladkorne bolezni. Dojeni otroci imajo v povprečju višji IQ in redkeje potrebujejo ortodontsko obravnavo zaradi bolje izoblikovane čeljusti in obraznih struktur.

Glede na to, da se vzpodbuja dojenje tudi po dopolnjenem 12. mesecu, naj vam zaupamo hranilne vrednosti maminega mleka med 12.-23. mesecem v 448 ml:

  • 29% energijskih dnevnih potreb
  • 43% priporočenega dnevnega vnosa (PDV) proteinov 
  • 36% PDV kalcija
  • 75% PDV vitA
  • 76% PDV folata
  • 94% PDV vitaminaB12
  • 60% PDA vitamina C 

Prednosti dojenja za mamo pa tudi niso zanemarljive: manjša verjetnost depresije, lažja izguba telesne teže, manjša verjetnost za nastanek raka na dojkah in raka jajčnikov, manjša verjetnost za nastanek sladkorne bolezni tipa II in druge.  

Poleg tega je materino mleko tudi po 12. mesecu otrokove starosti bogato z omega-3 in omega 6- maščobnimi kislinami. V primeru slabe prehrane mame je lahko revno z železom, vitaminom D in kalcijem. Če iz različnih razlogov ne morete poskrbeti za bolj kvalitetno prehrano vas samih, si lahko pomagate s prehranskimi dopolnili, saj se le-ta izločajo tudi v mleko. 

Simona Korenčan, dr. med. in SkrbenStars.si

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.