Glavobol

Ko otroka boli glava

Apr 26, 2021

Ko otroka boli glava

Glavobol pri najmlajših je lahko posledica bolezni, poškodbe, zastrupitve ali psiholoških dejavnikov. V nekaterih primerih je potrebna tudi nujna pomoč.

Če je glavobol povezan s poškodbo, ukrepamo kot pri poškodbi glave. NE dajemo nobenih zdravil. 

Če ima otrok hud glavobol, bruha, ima povišano telesno temperaturo, zamegljen vid ali vrtoglavico, je nujno potreben pregled pri zdravniku. Če ne gre za poškodbo, ampak na primer migreno (glavobol v napadih, ponavadi enostranski, pulzirajoč, močan, prisotna občutljivost na svetlobo, zvok, bruhanje, poslabša se ob telesni aktivnosti), naj otrok vzame predpisana zdravila (vkolikor) jih ima s seboj, mi pa nemudoma pokličemo starše. 

Hud glavobol s pridruženimi telesnimi znaki 

Kadar je glavobol hud in ima otrok obenem tudi povišano telesno temperaturo in/ali otrpel tilnik oz. »vrat«, lahko bruha, lahko ima tudi izpuščaj v obliki majhnih točkastih krvavitev, velikih do dva milimetra v premeru, ki ne izginejo na pritisk pod prsti, je zaspan, nerazpoložen ali ima motnjo zavesti, ima otrok lahko bakterijsko vnetje možganskih ovojnic (gnojni meningitis).

V takem primeru takoj pokličemo nujno medicinsko pomoč (številko 112). Pri gnojnem vnetju možganskih ovojnic je namreč otrok življenjsko ogrožen in o preživetju odloča zgodnja zdravniška pomoč oziroma zdravljenje. Če je potrjeno bakterijsko vnetje možganskih ovojnic zaradi okužbe z meningokokom, morajo tudi osebe, ki so bile v tesnem stiku z obolelim, prejeti antibiotično profilakso. 

 

Simona Korenčan, dr. med. in SkrbenStars.si

 

Več nasvetov Simone Korenčan, dr. med., najdete na https://www.skrbenstars.si/.

NAJSRČEKBIJE

Spletni tečaj prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

AKCIJA -30% popust s kodo MAJ30

 
PRIJAVA NA TEČAJ >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.