Prijava na novičke

Kakšno hrano ponuditi otroku, ko zboli?

Dec 16, 2021

Kakšno hrano ponuditi otroku, ko zboli?

Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. Pomembno je, da v taki situaciji otrok počiva in predvsem pije. 

  

V svoji karieri sem najdlje delala s pediatri in spomnim se besed pediatrinje, kot bi bilo včeraj: “Ko ima otrok vročino, se cela hiša umiri.” 

Njene besede mi odzvanjajo vsakokrat, ko nas obišče kakšna viroza. 

  

Kaj v takem primeru ponuditi otroku? Sploh kaj?  

Vsekakor! Jaz osebno poskusim ponuditi večkrat na dan, nekaj, kar imata rada. Pri tem poskrbim, da v hrano "skrijem" čim več dobrih stvari, ki podpirajo telo in pomagajo ohranjati energijo ter pomagajo imunskemu sistemu. 

  

To so seveda tekočina, ogljikovi hidrati in dobre maščobe. V takem obdobju se izogibam (že v splošnem se) sladkorjem, ki upočasnijo delovanje prve obrambne linije telesa in mlečnim izdelkom (z izjemo domačega jogurta, ki je bogat s probiotiki). Otrok praviloma takrat, ko se ne počuti dobro, poje zelo malo, zato je še toliko bolj pomembno, kaj zaužije. 

  

Najpogosteje posežem po domači juhici, najraje piščančji ali kokošji, odvisno od tega, kaj imam doma. Taka juha je hitro skuhana (hitreje kot goveja) in je navadno bolj blagega, prijetno sladkastega okusa. S tem poskušam nadomestiti tekočino in elektrolite, dodam pa tudi kakšne nežne zakuhe: kuhan korenček iz juhe, drobne testenine, vlivance ali enostavno razžvrkljano vkuhano jajce.  

Vesela sem tudi, če popije samo juho, brez zakuhe in zelenjave. 

  

Odlična je tudi t.i. milijonska juha za male bolančke in seveda tudi starše, ki skrbijo zanje.  

  

Poleg krepčilnih juhic ponujam še sadje - tako sveže, sezonsko kot tudi vkuhano v kompotu. 

Najbolje se mi pri obeh otrokih obnesejo jabolka. Surova, samo narezana, pokuhana z dodatkom surovega masla, pečena v pečici, z nesegretim medom ali brez ter v kompotu. 

  

Odvisno od tega, kaj nas/jih muči, prilagodim tudi jedilnik. Vedno pa poskrbim, da imata pijačo na razpolago. Čaj (pri prehladih lipovega ali sklepnjakovega, pri trebušnih skuham kumino/janež), vodo ali kompot. V kolikor je treba, posladkam z nesegretim medom. 

  

Ker si velikokrat vse viruse kar družinsko podelimo, kot smo si tudi tega, ki nas pesti trenutno, pripravim krepčilno hrano kar za vse.  

Vkolikor se otroček doji, pridejo take juhice zelo prav tudi mamicam, ki dojijo in vsekakor tudi vsem, ki ne dojijo (več), jim pa skrb za bolnega dojenčka/otroka vzame marsikatero uro spanca.

 

Petra Počkaj Rosa, avtorica tečaja Gremo za mizo 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.