Prijava na novičke

Prepoznajte najpogostejšo okužbo kože pri otroku

Jun 08, 2021

Prepoznajte najpogostejšo okužbo kože pri otroku

Impetigo je najpogostejša bakterijska okužba kože pri otrocih. Kako ga prepoznate? 

Impetigo se začne kot pordel izpuščaj, nato pa se hitro spreminja v vodene in kasneje tudi gnojne mehurčke, ki se sčasoma posušijo v hraste.  Spremembe se hitro širijo z enega mesta kože na drugega, lahko se razširijo na različne dele telesa in na ljudi, s katerimi je oboleli v bližnjem, tesnejšem stiku. Redko srbijo ali bolijo. Lahko jih spremljajo tudi povečane bezgavke, ki so najbližje kožnim spremembam.

Večina bolnikov z impetigom nima vročine, glavobola ali splošnega slabega počutja. 

Impetigo se tipično začne na mestu poškodbe kože. To je lahko majhna poškodba, ki je prej nismo opazili, na primer manjša ranica, odrgnina ali pik žuželke.

 

Kako se impetigo zdravi?

Impetigo, ko gre za manjše in manj številčne izpuščaje, zdravimo z antibiotičnimi mazili lokalno, če pa je žarišč več in so po površini večja, bo pediater otroku predpisal antibiotik v obliki sirupa ali tablet. 

Ker je impetigo zelo nalezljiv in se prenaša se z dotikom, okuženimi igračami, brisačami ... je pomembno, da v času okužbe doma poostrite higieno. Priporočamo umivanje rok z antiseptičnimi mili in izogibanje kontaktov, s katerimi bi bolezen lahko širili. V času zdravljenja se otrok ne sme kopati v bazenih.

 

Kdaj gre lahko vaš otrok ponovno v vrtec ali šolo? 

Otroci z nezdravljenim impetigom ne smejo v vrtec ali šolo. V kolektiv se lahko vrnejo, ko se spremembe na koži zasušijo. V kolektiv se lahko otrok z impetigom vrne 48 ur po uvedbi sistemskega antibiotičnega zdravljenja, saj ni več kužen, kljub temu, da spremembe na koži še niso zasušene. Svetujemo, da so kožne spremembe v času, ko je otrok v vrtcu ali šoli, pokrite.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.