Izbira čeveljčkov za otroka

Mar 19, 2021

Pomlad prihaja in mnogi starši se gotovo sprašujete, kako v poplavi izdelkov na trgu izbrati prve čeveljčke, čeveljčke, primerne za otroka, ki je ravnokar shodil.

Prva napaka, ki jo starši naredimo v dobri veri je, da kupimo čeveljčke, ker so označeni za ortopedske. Ta oznaka je relativnega pomena, saj so ortopedski čeveljčki pogosto pretrdi in zato neprimerni za otroka, ki šele osvaja svoje prve samostojne korake. Poleg tega ni nujno, da so dražji čevlji tudi bolj kvalitetni.

Majhen otrok ali dojenček ima plosko stopalo, saj se vzdolžna in prečna stopalna loka še nista razvila. Stopalni loki se razvijejo med 3. in 10. letom starosti in zagotovijo prožno strukturo, ki prenaša telesno težo med hojo, tekom in stanjem na mestu. Ta prožna struktura se razvije kot odgovor na spremembe v terenu in reliefu, saj mora v takih primerih stopalo delovati kot vzmet. Če so čeveljčki pretrdi, otrok stalno hodi po trdi ravni podlagi, zaradi česar ni potrebe, da bi se stopalni loki razvili. Človeško telo se namreč odziva in razvija kot posledica na dražljaje. 

Posledica nerazvitih stopalnih lokov je plosko stopalo, bolj poznano kot ‘platfus’, ki za seboj pušča posledice, ki se pokažejo kasneje v življenju: bolečine v stopalih, gležnjih, kolenih in lahko tudi v hrbtenici.

Zato v trgovini izberite mehke čeveljčke - preizkusite jih tako, da jih poskušate zviti po horizontalni osi v obliki številke 8.  Poleg mehke obutve naj otrok čim več hodi bos. 

Simona Korenčan, dr. med

NAJSRČEKBIJE

Spletni tečaj prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

AKCIJA -30% popust s kodo MAJ30

 
PRIJAVA NA TEČAJ >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.