Prijava na novičke

Kako ukrepati pri poškodovanju ali izbitju zoba pri otroku

Apr 19, 2021

Otroci se lahko med igro poškodujejo, včasih pride zgolj do odrgnin, včasih pa tudi do zlomljenega ali izbitega zoba. Poškodbe mlečnega zobovja utrpi okrog 30% otrok, poškodbe stalnega zobovja pa približno 20% otrok in mladostnikov. Pomembno je, da znate takrat ukrepati, saj lahko s pravilno prvo pomočjo ohranite zob vitalen. 

Po nastali poškodbi najprej pomirimo poškodovanca, se zberemo in skušamo poiskati izbiti zob. Ko zob najdemo, se izogibamo dotikanju koreninskega dela zoba (rumenkaste barve). Prijemamo ga le za kronski del (bele barve). Če je zob umazan, ga za kratek čas (deset sekund) speremo pod tekočo hladno vodo in s tem odstranimo nečistoče.  

Poškodovani zob shranite v kozarčku otrokove sline (prosite ga, naj vanj pljune nekaj sline), kozarcu mleka, lahko tudi fiziološke raztopine. Izogibajte se, da bi zob transportirali na suhem, v vodi iz pipe ali v destilirani vodi. Zob lahko namestite tudi v ustni preddvor med lice in zadnje zobe, vendar tak način transporta zahteva popolnoma sodelujočega poškodovanca, poleg tega pa obstaja še nevarnost zanosa zoba v dihalne poti, zato tovrstno shranjevanje zoba pri otrocih odsvetujemo.  

Otrokova usta sperite s toplo vodo, da odstranite morebitno umazanijo iz ust in da zmanjšate otrokove bolečine, če jih ima.  

Poškodba mlečnega zoba

Zob shranite kot je opisano zgoraj in čimprej obiščite zobozdravnika, da preprečite zaplete, ki jih povzročijo poškodovani ali izbiti zobje. Če bo možno, bo zobozdravnik otrokov zob popravil z originalnim delcem (če je pravilno shranjen) ali z zalivko. 

Izbitega mlečnega zoba NE VSTAVLJAJTE NAZAJ V ALVEOLO, saj lahko poškodujete stalnika, ki raste za njim.

Poškodba stalnega zoba

Zob poiščite in shranite kot je opisano zgoraj. V primeru, da je zob cel, ga vstavite nazaj v alveolo, poškodovanec pa naj ugrizne v čist robček. Priporočljivo je, da v roku ene ure obiščite zobozdravnika za dokončno strokovno oskrbo. 

 

Simona Korenčan, dr. med.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.