Prijava na novičke

Kako porabiti velikonočne pisanke? (recept)

Apr 19, 2022

Avtor: Petra Počkaj Rosa

Pri nas vedno nakuhamo veliko jajčk za Veliko noč. Predvsem zato, ker otroci uživajo v ustvarjanju čudovitih pisank. Letos smo uporabili kar tri različne tehnike (tiedye ozioma barvanje s servietko, barvanje z rižem in servietno tehniko) barvanja za  dva otroka po dve jajčki na vsako tehniko, pa še kakšnega za rezervo, če slučajno počijo med kuhanjem. Lahko si predstavljate, da je trdo kuhanih jajčk na pretek.

Pojesti vse pisanice ni mačji kašelj, zato vam predstavljam, kako jih lahko porabite v okusnih jedeh. Eden izmed mojih najljubših receptov, ki vedno tekne vsem članom družine je »štefani pečenka«. Pečenka iz mletega mesa s trdo kuhanim jajcem.

 

Recept za štefani pečenko 

SESTAVINE za 4 osebe:

* 500 g do 600 g mlete ekološke teletine (lahko je tudi mleta govedina)

* 60 g kruha (super so polnozrnati ostanki)

* 50 ml mleka (ali vode)

* 1 jajce

* 1 žlica kisle smetane

* 2 stroka česna

* 1 žlička soli

* ščepec popra

* 1 žlička majarona

* 1 žlička peteršilja

* 1/2 žličke sladke paprike v prahu

Nadev: 3 trdo kuhana jajca

 

POSTOPEK

 Kruh nadrobimo in ga prelijemo s 50 ml mleka. Nasekljamo česen. Nato v posodi zmešamo vse sestavine – govedino, namočen kruh, jajce, kislo smetano, česen in vse začimbe. Dobro pregnetemo. 

Na peki papirju oblikujemo podolgovato klobaso iz dobljene mase in nato na sredino položimo trdo kuhana jajca. Nato moramo maso spraviti čez jajca, da niso več vidna. Ko to naredimo, vse skupaj previdno prestavimo v vrečko za peko (dobimo jih v vseh supermarketih). Vrečko za peko, preden damo peči, večkrat prepikamo z nožem, da lahko ven steče sok pečenke.

Pečemo v segreti pečici pri 180 stopinjah Celzija, in sicer eno uro.

Še priloga za zraven

Jaz sem zraven postregla še pire krompir, lahko pa se poslužite pečenega krompirja, ki ga dodate pečenki po 30 minutah peke. Dobra variante je tudi sladek krompir ali pire krompir z dodatkom špinače ali blitve.

Otroci obožujejo zmajeve tortice, ker če je pa zmajevo, je vse drugo kot, če je krompir s špinačo. ;) Te tortice naredite tako, da pire krompir zmešate s kuhano špinačo, dodate kislo smetane in rumenjaka ter zapečete (gratinirate) v pečici.

Odlično kosilo, ki tekne vsem. Z malo prilagoditvami je primerno tudi za najmlajše jedce (prilagodite sol in poper), tako BLW kot pretlačeno ali kašasto.


Gremo za mizo! Dober tek!
Petra

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.