Prijava na novičke

Kdaj prvič na sprehod po vročini?

Jul 13, 2021

Kdaj prvič na sprehod po vročini?

Pogosto se staršem poraja vprašanje: ali in kdaj lahko svojega otroka peljem na sprehod ob prebolevanju viroze oziroma kako hitro po tem, ko je imel otrok povišano temperaturo?

Ravnamo se po otroku. Če ima otrok visoko telesno temperaturo, pa tudi v primerih, ko je temperatura že nazaj v mejah normale, vendar je otrok še nerazpoložen ali jokav, ga ne vozimo na sprehod, ampak mu privoščimo počitek, hidracijo in crkljanje.

Ko se otroku ob prebolevanju okužbe stanje izboljša in je brez vročine in boljšega razpoloženja, mu bo sprehod koristil. Tudi če otrok še pokašljuje, lahko greste z njim na sprehod. Kašelj lahko namreč po preboleli okužbi dihal traja tudi še nekaj tednov. V primeru, da je zunaj mrzlo, bo lahko nekoliko več pokašljeval, vendar zaradi tega ne bo nič bolj bolan. Sprehod je lahko krajši kot ponavadi. 

Če se otrokovo počutje po sprehodu poslabša, mu privoščite več počitka ali pa počakajte še en dan do ponovnih sprehodov. Otroka, ki je ravno prebolel okužbo ali je še v prebolevanju, ne vozimo v zaprte prostore, kot so nakupovalni centri in izogibajmo se obiskov drugih oseb.

Skrbenstars.si in Simone Korenčan, dr. med.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.