Prijava na novičke

Kdaj začeti z uvajanjem goste hrane?

Jul 19, 2022

Avtor: Petra Počkaj Rosa

Je to pri 4. mesecih ali pri 6. mesecih?

 Mnenja se krešejo, nasveti se križajo. Zadnje smernice Odbora za prehrano ESPGHAN priporočajo izključno dojenje do 6. meseca starosti, ker dojenje zagotavlja optimalno rast in razvoj otroka. Priporočila veljajo v primeru, da za to ni kontraindikacij in ob tem otrok lepo uspeva in pridobiva na teži.

 Po 6. mesecu dojenje, ob ustrezni dopolnilni prehrani, še naprej prispeva k rasti, razvoju in zdravju dojenčkov in malčkov. Z delnim dojenjem naj bi po priporočilih matere nadaljevale do 2. leta otrokovega življenja, zgornje omejitve trajanja dojenja ni. Tudi v Centru za bolezni dojk priporočajo dolgo dojenje, saj obstajajo dokazi, da deluje protektivno in zmanjšuje možnost pojava karcinoma na dojkah. Plus za dojenčka in mamico.

 Podatki istočasno kažejo, da ni razlike v rasti ali pridobivanju na telesni teži, če začnemo z uvajanjem dopolnilne mešane prehrane že po 4. mesecu, v primerjavi s tem če začnemo po dopolnjenem 6. mesecu.
Delovni terapevti razvojne obravnave so mnenja, da dojenček pri 4. mesecih ni razvojno dovolj dozorel, saj ne zmore še aktivnega sedenja (marsikateri dojenček tudi pri 6. mesecu še sam ne sedi), ki je predpogoj za učinkovito žvečenje in požiranje goste hrane. 

 Kar 10 let pred prihodom teh smernic je veljalo, da se uvajanje začne z dopolnjenim 4. mesecem. Da se postopno uvaja alergene, strogo po mesecih in nisi smel zamuditi določenega intervala. Tako sem tudi sama uvajala sina. Veljalo je namreč, da pozno uvajanje alergenih živil preprečuje senzibilizacijo in razvoj alergije.

 Nova dognanja, ki temeljijo na novih meta-analizah in ugotovitvah predlagajo zgodnje uvajanje alergenov. Jajca v celoti, oreščke (seveda v obliki namazov, pireja ... itd) in tudi alergeno sadje.

 Priporočila ESPGHAN: alergena hrana se lahko uvede kadarkoli po začetku uvajanja.

Tistim z večjim tveganjem za alergijo (arašidi, jajca, atopijski dermatitis) se npr. arašide (v obliki arašidnega masla) uvede le po predhodni obravnavi pri alergologu (s kožnim vbodnim testom).

Vir:

https://espghan.info/ 
https://www.who.int/


 

 

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.