Prijava na novičke

Kako ukrepati v primeru vboda strupa morskega zmaja?

Aug 23, 2021

Kako ukrepati v primeru vboda strupa morskega zmaja?

 

Morski zmaj, tudi morski pajek je riba iz družine morskih zmajev in ena najbolj strupenih rib Jadranskega morja. Najdemo ga predvsem tam, kjer je mivka. 

Morski zmaj sicer živi v globinah do 150 metrov,  vendar med junijem in avgustom, ko se drsti, priplava vse do plitvin. Najdemo ga predvsem tam, kjer je mivka v vodi, v katero se zakoplje in iz mivke moli le hrbtno plavut in oči.  

V primeru, da stopimo nanj, vbrizga iz hrbtne plavuti strup v naše telo. Poškodovana oseba začne občutiti hude bolečine, ki jim včasih sledi tudi bruhanje in v izjemno redkih primerih mišična paraliza ter smrt. 

V primeru, da vas piči morski pajek, na mestu vbrizganega strupa ne boste našli ožigalk ali vidnega ožiga, kot pri npr. meduzi, temveč oteklino, hude bolečine, lisaste spremembe na koži, lahko tudi krvavitev.

Na srečo je tudi strup morskega pajka termolabilen - uničimo ga na visoki temperaturi, zato je pomembno, da prizadeto okončino čimprej namočimo v zelo vročo sladko vodo, tako kot pri ožigu meduze, približno 45 stopinj Celzija, čim dlje, najbolje pa vsaj 20 minut. To boste najlažje storili tako, da vreli vodi dodajate hladno vodo, dokler se ne ohladi toliko, da lahko v njej namakate prizadeto okončino. 

Simona Korenčan dr.med.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.