Prijava na novičke

Naj bo to sanjsko leto

Jan 31, 2022

Avtor: Luka Jan

Za nekatere je vsako leto sanjsko. Kaj jih razlikuje od drugih?

 

Se kdaj vprašaš, zakaj so nekateri ljudje tako dobri pri uresničevanju svojih sanj in uživanju v polnem življenju? Kaj je skrivnostna sestavina njihovega uspeha?

Nekateri pravijo, da je to sreča, spet drugi trdijo, da se s trdim delom in vztrajnostjo doseže vse. Morda je ključ v vezah in poznanstvih ali pa zgolj v naši miselnosti. Ne glede na izjavo, s katero se najbolj poistovetiš, pa je dokazano, da ljudje, ki si postavljajo jasne cilje in vedo, kam želijo priti, tja veliko bolj pogosto pridejo kot tisti, ki si tega nikoli ne odgovorijo.

Skrivnostna sestavina je tako postavljanje jasnih osebnih ciljev. Ti nam pomagajo, da se osredotočimo in prerežemo meglo vsakdana.

Kaj želiš doseči v tem letu? Katera nova znanja si želiš premakniti? Kaj je pet glavnih stvari, ki jih boš izpeljal(a) v naslednjih dvanajstih mesecih?

Bolj jasno, kot si boš znal(a) na to odgovoriti, večja je verjetnost, da boš to tudi dosegel(-la).

Eno najboljših orodij za postavljanje osebnih ciljev, YearCompass, sva odkrila pred leti. Najdeš ga tukaj: https://yearcompass.com/si/ in je namenjeno dobi enega leta.

 MENI SE NE DA, ČE DELAM TO SAM

Iskreno povedano se meni večinoma ne da razmišljati na ta način. Ne najdem dovolj samomotivacije oz. si ne ustvarim dovolj mirnega okolja. Ugotovil sem, da mi je to veliko lažje narediti skozi pogovor. Zato mi je bilo veliko lažje kot osebne cilje postaviti skupne cilje. Za naju oz. nas.

Pogovor o tem, kaj si midva želiva in znotraj tega iskati sebe mi je veliko bližje, predvsem pa je vse skupaj precej bolj zabavno in dinamično. Tako sva sprva za naju prilagodila moderacijske tehnike in se v dvoje pogovorila o skupnih vrednotah in najini kratkoročni viziji.

Kasneje sva na osnovi izkušenj iz moderacije timov, s katerimi se v svojem službenem času ukvarjam, pripravila delavnice, na katerih sva pare vodila skozi moderacijo, odgovore pa so poiskali sami. Vse skupaj pa sva zdaj združila v 20 zmenkov na domačem kavču – glede na to, da se osredotočajo precej na pogovor, sva jih poimenovala Pomenki. Predvsem druga polovica je močno usmerjena v oblikovanje skupne vizije, različne vizualizacije in moderacijske metode pa poskrbijo, da na zanimiv način prideta do skupnih odgovorov.

VEČ KOT LE ISKANJE VIZIJE

Ker pa mislim, da je za iskanje skupne vizije pogoj, da sta zares povezana in usklajena tudi glede sedanjosti, pa je prvih nekaj Pomenkov namenjenih prav temu. Igrivemu poglabljanju odnosa in spoznavanju partnerja. Se še spomniš, ko sta se še z zanimanjem poslušala in bila presenečena nad odgovori drugega?

Ne glede na to, ali do ciljev in vizije lažje prideš sam(a) ali pa skupaj, pa si zapomni, da se sanje lahko uresničijo le, če sanjamo.

>>POMENKI<<

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.