Prijava na novičke

Nošenje je pomoč za starša

Sep 13, 2022

Avtorica: Tadeja Šterk

 

Večina staršev se je že srečala z dnevi, ko je otrok ves dan preživel v naročju. Naročje in bližina starša sta bila edini način, da se je pomiril. Pa vendar se roke staršev tudi utrudijo, hrbet boli in tudi ostala opravila mora nekdo opraviti ali poskrbeti za sorojence.

Rešitev je enostavna. Nosilka pomaga, da je otrok blizu vas, lepo razporedi težo otroka, vseeno pa imate proste roke za kakšno nujno opravilo. Nošenje vam lahko pomaga pri naslednjih izzivih:

 

Krči

V prvih treh mesecih po rojstvu ima veliko novorojenčkov krče. Glasen jok, zvijanje in neutolažljivost otroka staršem para srce. V tistih dnevih otroke največkrat nosimo v naročju tako, da so kolena rahlo pokrčena, otrok pa občuti olajšanje. Pomagamo si lahko s tankim elastičnim trakom, ki otroka nežno objame, mu privzdigne kolena in ga primerno podpre. Ritmično gibanje, bitje srca in toplina starša otroka še dodatno pomirijo.

Foto: Freepik.com

 

Otrok se noče voziti v vozičku

Kot svetovalka za nošenje največkrat slišim mamice, da se njihov otrok noče voziti v vozičku. Tako so omejene na sprehode blizu doma, saj morajo ponavadi ob koncu sprehoda otroka nositi v naročju, ker ne želi ostati v vozičku in neutolažljivo joče.

Ta želja po bližini je za majhne otroke normalna, nagonska. Pomagaš si lahko s primerno nosilko. Z njo se lahko samozavestno odpraviš na sprehod z vozičkom, priročna nosilka pa čaka v košari in je vedno pripravljena za uporabo. Če se sredi sprehoda otrok začne pritoževati nad vožnjo v vozičku, si enostavno nadeneš nosilko.

 

Vir: Freepik.com

 

Očka se z novorojenčkom ne znajde

Novopečenim očetom se zdi novorojenček droben in nebogljen. Včasih jim je nerodno in ne vejo kako bi rokovali z njim ali ga potolažili, kadar joka. V veliko pomoč so očki takrat, kadar ima mamica carski rez. Elastični trak, nosilka za majhne otroke ali trak z obročki so lahko odlični pripomočki za povezovanje.  Otrok je blizu očeta, nameščen tako, da čuti bližino, oče pa pridobi na samozavesti v svoji novi vlogi. 

Vir: freepik.com

Starejši otrok je ljubosumen

Domov ste pripeljali majhno štručko, vendar se kmalu izkaže, da se je družinska dinamika spremenila. Ideja o harmoničnem vzdušju se je razblinila, saj starejši bratec ali sestrica nad dojenčkom po nekaj čudovitih dneh naenkrat več ni najbolj navdušen/-a. Novorojenček zahteva svoj del pozornosti in starejši otroci občutijo te spremembe. V trenutkih, kadar oba otroka zahtevata vašo pozornost, vi pa imate samo dve roki, vam lahko nosilka olajša življenje. Dojenček je blizu, lahko ga nežno zibate, medtem ko imate prosti roki za ustvarjanje ali pomoč pri šolskih nalogah.

 

Foto: Freepik.com

 

 


Prvi spletni tečaj V OBJEMU NOSILKE, za varnost, ergonomski položaj in udobje med nošenjem. https://bit.ly/3PEHRWu

Kaj vse te čaka v tečaju?

🔹 OPA! Osnove varnega nošenja.

🔹 Priporočila, omejitve in nasveti strokovnjakov.

🔹 Različni tipi nosilk - prednosti in slabosti glede na starost, letni čas.

🔹 Najbolj priljubljene nosilke pri nas: video prikaz pravilne namestitve nosilke in dojenčka vanjo ter iz nje.

🔹 MITI o nošenju, kakšna je resnica?

🔹 Povezovanje nosečniškega trebuščka.

🔹 Kuponi in ugodnosti.

🔹 … in še mnogo več!

Tečaj te čaka tukaj: https://bit.ly/3PEHRWu

Izkoristi otvoritveni popust 50% s kodo: OBJEM50

(*velja le do konca septembra)

Tečaj V objemu nosilke je namenjen vsem staršem, bodočim staršem in vsem, ki nosite ali želite varno nositi otroka.

Pripravili sta ga certificirani svetovalki za nošenje in mamici Tadeja Šterk in Erika Arko, povabili pa sta tudi gostujoče strokovnjake iz različnih področij.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.