Prijava na novičke

Ko malček prične šepati po okužbi zgornjih dihal

May 12, 2021

Draženi kolk (sinovitis) se iz neznanega vzroka pogosto pojavi dva tedna po okužbi zgornjih dihal, na primer po prehladu, lahko pa je povezan tudi s poškodbo in alergično hipersenzitivnostjo. Najpogosteje se izraža v nenadnem šepanju malčka ali otroka.  

Nenadno nastala bolečina v kolku kot edinem prizadetem sklepu pri otroku, starem med tremi  in deset leti, z istočasnim šepanjem in omejeno gibljivostjo kolka, je značilna za prehodni sinovitis kolka. Prehodni sinovitis kolka je najpogostejši razlog za bolečino v predelu kolka v otroštvu, brez večje sistemske prizadetosti, otroci imajo lahko ob tem nizko vročino. 

Simptomi lahko nastajajo tudi postopno, bolečina pa pogosto tudi izžareva oz. se širi v stegno in celo v predel kolena. Zelo redko sta prizadeta oba kolka. Opazili so tudi, da je prehodni sinovitis pogostejši pri težjih otrocih. 

Pomembno je, da znate prepoznati simptome sinovitisa pri otroku, ki so nizka vročina, šepanje, hoja po prstih, bolečina v kolku po daljšem počitku - npr. po vožnji v avtu, gledanju televizije ali sedenju za mizo, bolečina v nogi brez bolečine v kolku. 

Zdravnik bo opravil RTG slikanje sklepa ali pa UZ preiskavo prizadetega sklepa.

Praviloma priporočamo počitek, protivnetna zdravila, v hujših primerih tudi blago ekstenzijsko terapijo in hospitalizacijo. 

Dobra novica pa je, da je za bolezen značilna popolna ozdravitev brez posledic - najpogosteje v enem tednu ali najkasneje v treh. Po šestih mesecih ima do 15 % otrok ponovitev bolezni. Če po dveh do treh tednih še ni izboljšanja, vzamemo v obzir druge bolezni. 

 

Simona Korenčan, dr. med.

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.