Prijava na novičke

Prva pomoč ob ožigu meduze

Jun 18, 2021

Prva pomoč ob ožigu meduze 

Kako ukrepati ob ožigu meduze ali drugega ožigalkarja?

Raziskovalci poročajo, da je letos v Jadranskem morju in tudi drugod izjemno veliko klobučnjakov, ki so za ljudi nevarni, saj ob dotiku izločajo strup. 

Ožig lahko peče, srbi in boli, razvije pa se lahko tudi hujša reakcija: slabost, omotičnost, bruhanje, bolečine v trebuhu, glavobol in povišana temperatura. V primeru hujše reakcije se nemudoma odpravite k zdravniku.

Kako ukrepati ob ožigu?

  • Ožig speremo z morsko vodo ali pa prizadeto okončino namakamo v vroči sladki vodi (40-45 stopinj Celzija). Kljub temu, da se je do sedaj priporočalo, da prizadeto področje hladimo s hladnimi obkladki, so novejše raziskave pokazale, da je vroča sladka voda bolj učinkovita, saj zmanjšuje izločanje toksinov iz ožigalk, ki se še niso izločili. 
  • Odstranimo ožigalke, ki so ostale na koži

Ožigalke odstranjujemo s tistim, kar imamo pri roki - papir, kamenčki na plaži, palica, kreditna kartica ipd. Pomembno je, da ožigalk NE odstranjujemo z roko.

  • V lekarni kupimo antihistaminična mazila ali tablete in, vkolikor je potrebno, še protibolečinska zdravila.
  • V primeru hujše reakcije se takoj odpravimo k zdravniku.

 

Ekipa Skrbenstarš 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.