Prijava na novičke

Ta živila kupujte bio oz. ekološka

Jun 14, 2021

Ta živila kupujte bio oz. ekološka

Ker je organska hrana veliko dražja, predstavljamo seznam živil, ki imajo po raziskavah tudi po umivanju in lupljenju največjo vsebnost pesticidov v sebi. Ta živila je priporočljivo kupovati organska oz. s certifikatom 'ekološko'.  

Dejstvo je, da so pri bio/organski hrani ostanki pesticidov manj verjetni, in če so že prisotni, so v veliko manjših količinah, kar pomeni, da sebe in naše otroke z nakupovanjem organske hrane bistveno manj izpostavljamo kemikalijam. Opravljena je bila tudi študija, ki je pokazala,  da so otroci ob konvencionalni, neorganski prehrani v urinu izločali pesticide.

Morda se vam to ne sliši nevarno, vendar če pomislite, da je pesticid narejen za to, da ubije žival, potem dan za dnem zagotovo ni dober za vas ali vašega otroka. 

Opravljenih je bilo ogromno študij brez enotnega zaključka, vsem pa je bilo skupno to, da je bila visoka izpostavljenost pesticidom povezana z levkemijo, limfomom pri otroku, možganskimi tumorji in hormonskimi motnjami. 

Poleg pesticidov končajo v hrani tudi nekateri škodljivi okoljski onesnaževalci, kot so DDT, PCD in dioksini, za katere ste morda že slišali. Ker se v naravi slabo razgrajujejo in se shranjujejo v maščobnih celicah, jih je več v mesu, ribah in mlečnih izdelkih. 

Ker je organska hrana veliko dražja, sem za vas pripravila seznam živil, ki imajo po raziskavah tudi PO UMIVANJU in PO LUPLJENJU največjo vsebnost pesticidov v sebi → ta živila je priporočljivo kupovati organske, pri ostalih lahko malo prišparate. 

Dodala bi še to, da če je nekaj ‘domače’, to še ne pomeni, da nima velike vsebnosti pesticidov. Kmetje jih pogosto uporabljajo, da si zagotovijo čim boljšo letino, saj živijo od tega. Tako da se pri ‘svojem’ kmetu pozanimajte, kakšen način razmišljanja, pridelave in kakšne certifikate za to ima. 

Simona Korenčan, dr. med. in SkrbenStars.si

Viri:

Papadopoulou, E., et al., Diet as a Source of Exposure to Environmental Contaminants for Pregnant Women and Children from Six European Countries. Environmental Health Perspectives, 2019; 127(10). DOI: https://doi.org/10.1289/EHP5324. Available at: https://ehp.niehs.nih.gov/doi/full/10.1289/EHP5324.

Chiu, Y.H., et al., Association Between Pesticide Residue Intake from Consumption of Fruits and Vegetables and Pregnancy Outcomes Among Women Undergoing Infertility Treatment With Assistance Reproductive Technology. JAMA Internal Medicine, 2018. DOI: 10.1001/amainternmed.2017.5038. Available at: http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2659557

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.