Prijava na novičke

Plenični izpuščaj

May 24, 2021

Nežna dojenčkova koža je še zlasti občutljiva v prvih šestih mesecih življenja. Ker je prav na pleničnem predelu nenehno izpostavljena draženju snovi, ki so v urinu, hitro pordi in se vname. Ob driski ima vneto ritko skoraj vsak otrok, ki nosi pleničke. Na srečo se dojenčkova koža hitro celi in ob ustreznem zdravljenju čez nekaj dni ali najkasneje v enem tednu izpuščaj izgine. 

Kako plenični izpuščaj izgleda? Na površini kože, ki jo prekriva plenička, to je po zadnjici, na notranji strani stegen in spolovilih, se pojavi rdeč, suh, lahko tudi luskast izpuščaj. Koža je lahko videti otekla in zadebeljena.

Kako si lahko pomagate?

  • Če je otrokova koža nadražena, plenični predel ob vsakem previjanju očistite s toplo vodo in čistim zložencem, brisačo ali vato, lahko pa tudi pod tekočo vodo. Robčkom za čiščenje kože se v tem času izogibajte, saj lahko kožo dodatno nadražijo.  
  • Zelo pomembno je tudi, da kožo dobro osušite -  na primer. z mehko brisačo, še bolje pa je, če se posuši na zraku in je otrok čim dlje brez pleničke. 
  • Pomemben ukrep je tudi, da po vsakem odvajanju urina ali blata redno menjate plenice, da ostane koža čim dlje suha. 
  • V prosti prodaji lahko kupite negovalne kreme, ki imajo dodan cinkov oksid in ustvarijo zaščitno pregrado na koži in pomagajo izsušiti vlažni del plenice. 

Vkolikor se stanje v treh do štirih dneh ne izboljša, se posvetujte z otrokovim pediatrom, ki ponavadi predpiše posebno kremo proti vnetju. Vkolikor tudi po tem ne bo izboljšanja, boste morda napoteni k specialistu dermatologu.

Simona Korenčan, dr. med.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.