Prijava na novičke

Posedanje dojenčka odsvetujemo

Jun 09, 2021

Posedanje dojenčka odsvetujemo

Fiziološki razvoj telesa dojenčka zahteva svoj čas, saj se tekom razvoja centralnega živčnega sistema nevronske povezave na novo vzpostavljajo. Otrok napreduje iz ene v drugo razvojno fazo z lastno hitrostjo in prav je, da sam odloča, kako dolgo bo ostal v posamezni fazi, glede na svojo pripravljenost in razvoj mišic. 

 Stališče pediatrov in fizioterapevtov je, da dojenčka ne smemo siliti ali postavljati v noben položaj, ki ni primeren zrelosti njegove živčno-mišične kontrole. S tem početjem mu namreč ne nudimo ustreznih vzvodov, ki bi mu omogočali dobro samostojno napredovanje v razvoju, v možganskih centrih pa se s tem početjem utrdijo napačne informacije.  

Kako ga pri razvoju podprete

Dojenček naj bo čim več na tleh na trebuščku, na oblazinjeni, vendar ne premehki podlagi. Ko bo sam pripravljen, se bo iz pasenja kravic sam dvignil v bočni sed.

Kot pomoč pri razvijanju stabilizacije pokončnega trupa, ga lahko nameščate v t.i. bočni sed. V tem položaju bo raziskoval okolico ter osvajal gibanje naprej in nazaj preko svojih rok. S tem bo okrepil svoj trup in mišice na rokah. 

Otroku lahko pomagate pri osvajanju gibalnih razvojnih stopenj tudi s pomočjo igre z napihljivim valjem ali ob vaših nogah (2. slika). Dojenčkova stopalca morajo biti pri tem na tleh in kolena pokrčena. Lahko ga tudi prevalite čez vašo nogo, da se uči prestreznih reakcij, s tem ko se lovi na svoje roke. 

Ko bo otrok pripravljen, se bo iz bočnega seda sam odrinil od ene roke in se usedel (1. video) ALI pa bo šel najprej na vse štiri in v kobacanje in šele nato razvil samostojno sedenje.

Kaj pa hranjenje?

Če dojenček še ne sedi, ga lahko za potrebe hranjenja za kratek čas tudi posedete v stolček za hranjenje. Hrbtišče naj bo pri tem v naklonu 50-70° (ne 90°), kolena in kolki pa naj bodo v kotu 90°- pod kolena lahko date zvite tetra pleničke ali brisače, da bodo ostala pokrčena. Primerni za to so tudi gugalniki ali ležalniki (zaradi naklona hrbtišča), tudi v tem primeru pa morate otroku zagotoviti pokrčena kolena in kolke. 

Obiščite strokovnjaka za razvoj otrok

Teh vaj in zdravega pristopa do razvoja vašega še razvijajočega se malega bitja se lahko naučite pri fizioterapevtu ali strokovnjakih za otrokov gibalni razvoj in handling. Sama 100% zaupam Tjaši Kočevar, ki je izjemno podprta z znanjem, poleg tega pa ima topel in empatičen pristop. V času porodniške sem komaj čakala na ponedeljke, ko sva imeli z mojo dojenčico telovadbo za dojenčke, tudi zato, da sem imela sama s tem dejansko nek reden opravek. Rada sem opazovala Avo pri prvih interakcijah z vrstniki, pa tudi z mamicami sem se zelo povezala in je bil res dober občutek, da sem v neki skupnosti, kjer me ljudje v moji novi vlogi razumejo =)

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.