Prijava na novičke

Predmeti, ki so nevarni za vašega otroka

Jun 17, 2021

 Predmeti, ki so nevarni za vašega otroka

Dojenčki in malčki so radovedni in želijo okolico odkrivati s vsemi svojimi čuti. Pri tem pa lahko naletijo na številne nevarnosti. Kako zagotoviti, da bo vaš varen za malega raziskovalca? 

Predstavljamo seznam predmetov, ki lahko predstavljajo nevarnost za vašega otroka in bi jih bilo najbolje odstraniti iz njihovega dosega ter nasvete, kako nesrečo preprečiti.

Ročaji kuhinjskih posod, ki so, medtem ko kuhate, otroku na dosegu. 

Pozorni bodite, da so ob kuhanju vsi predmeti na kuhinjski plošči izven dosega otroka. Za nastanek nesreče je dovolj, da sega ročica posode preko roba plošče - otrok lahko prime za ročaj in se popari z vrelo vodo.

Pozorni bodite tudi na skodelico vroče kave, ki vas čaka na mizi – naj bo dovolj od roba, da je otrok ne more potegniti nase.

Preverite ročaje vaše posode – so v dovolj dobrem stanju, da se ob nošenju ročaj ne bo polomil in padel na otroka, ki se ravno plazi pod vami? Raje se držite pravila, da vroče hrane ali tekočine ne prenašate, ko se vam otrok smuka okoli nog.

Lateks baloni ali njihovi ostanki

Ostanki lateks balonov so zaradi pisanih barv in zanimive strukture otrokom zelo zanimivi, vendar so izjemno nevarni za zadušitev, saj se prilepijo na stene dihalnih poti in jih z umetnimi vpihi težko potisnemo nižje v dihalne poti (v eno izmed pljučnih kril, v upanju, da bo otrok lahko otrok za preživetje dihal z drugo polovico dihal). 

Poznani so primeri, ko je otrok z zobki preluknjal balon in umrl, ko mu je delček le-tega posledično odletel v sapnik.


Baterije in gumbni baterijski vložki (t.i. button batteries) 

Zaužitje baterij predstavlja smrtno nevarnost. Še posebej pozorni bodite na majhne, okrogle baterije oziroma gumbne baterijske vložke, saj zaradi njihove majhnosti lahko sploh ne opazite, da jih je otrok zaužil, otrok pa lahko zaradi škode, ki jo baterije naredijo v trebušni votlini, celo umre.

Kovanci, gumbi, bonboni, oreščki in drugi manjši predmeti

Otroci preko vnašanja predmetov v usta raziskujejo svoj svet. Ob igri, med jokanjem ali tekanjem po prostoru pa lahko ti predmeti po nesreči zaidejo v dihalno pot otroka in tako predstavljajo veliko nevarnost za zadušitev. 

Stopnice  

Stopnice in nezaščitena stopnišča predstavljajo nevarnost za padec. 

Električne vtičnice 

Predstavljajo nevarnost za stik z elektriko, zato morajo biti vedno zaščitene. Tudi če imate vtičnice, ki imajo že vgrajeno zaščito, ne pustite otrokom, da se igrajo z njimi, saj otrok ne bo razlikoval med vtikanjem predmetov v domačo vtičnico (ki ima zaščito) in vtičnicami na obiskih, ki so lahko nezaščitene.


Domače živali

Previdnost pred ugrizi je potrebna tudi pri hišnih ljubljenčkih in igri z njimi.

Okna, priprta okna in balkoni 

Otrok naj nima samostojnega dostopa do balkona zaradi nevarnosti padca iz višine. Pazite tudi na morebitno priprtje prstkov ob priprtih oknih. Vkolikor imate v vašem domu tudi cevi oz. koše za umazano perilo, ki segajo čez več nadstropij, pazite da odprtino zavarujete tako, da otrok vanjo ne more splezati. 

Čistila, zdravila in druge kemikalije

Naj bodo vedno zaprta v omari, do katere otrok nikakor ne more dostopati. Najbolje v zaklenjenem prostoru ali v omari z dodatnim varovalom, ki ga otroci ne morejo odpreti – najdete jih v specializiranih otroških trgovinah.

Ostri predmeti 

Vse ostre predmete in ostre robove je treba odstraniti ali zavarovati pred otrokom, da ne pride do poškodbe.

 
Kad ali čeber z vodo

Ne pozabite, da se lahko dojenček, malček ali otrok, ki še ne zna plavati, utopi že v zelo majhni količini vode. Ko se vaši otroci kopajo, bodite vedno zraven, dokler točite vodo pa poskrbite, da do nje nikakor ne morejo sami dostopiti

Preproge, predpražniki in razni podstavki

Vkolikor jih imate, naj bodo potizdrsni in obteženi, da otrok ne bo padel, ko osvaja svoje prve korake. 

Pri pripravi vašega doma na prihod malega zaklada se poskušajte postaviti v otrokove čevlje – oglejte si prostore z njegove višine in perspektive. Vse, kar na tem obhodu najdete potencialno nevarnega, odstranite iz dosega malih ročic, ust in nogic in tako obenem poskrbite za svoj mir in večjo sproščenost med vajinim druženjem.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.