Prijava na novičke

Sončne opekline in zaščita otroške kože pred soncem

Aug 18, 2021

Sončne opekline in zaščita otroške kože pred soncem 

Ali ste vedeli, da kar 75% vsega UV žarčenja otroci prejmejo že pred obdobjem polnoletnosti?

Ker otroci med igro preživijo veliko časa na soncu, moramo biti starši odgovorni in pri tem poskrbeti za zaščito njihove kože.  

V čem se otroška koža razlikuje od odrasle?

 • Njen lasten zaščitni mehanizem je šibkejši, poleg tega pa so otroci zaradi igre na prostem veliko izpostavljeni soncu, zato so lahko izpostavljeni tudi trikrat večjemu UV sevanju kot odrasli.
 • Otroška koža ima tanjšo poroženelo plast povrhnjice, ki do neke mere nudi zaščito pred zunanjimi dejavniki, tudi pred UV žarki. 
 • Obrambni mehanizem pigmentacije pri otrocih še ni popolnoma razvit. 
 • Omejeno je delovanje lojnic, zaradi česar se otroška koža se izsuši hitreje kot koža odraslega.

Kako torej skrbeti za zaščito otroške kože pred soncem?

Dojenčka, mlajšega od 6 mesecev ne smemo izpostavljati direktnemu soncu. Z obleko in pokrivalom lahko ustvarite fizično zaščito, zato naj pokrivata čim več kože. Ob tem pazite, da se otrok v oblačilih ne pregreva, da ne bi prišlo do dehidracije. 

Otroka pred soncem najbolje ščitite predvsem z izogibanjem sončnim žarkom v času največjega sevanja. Zadržujte se v senci, uporabljajte senčnike na vozičkih, otroka primerno oblecite.

Sončno kremo lahko uporabljamo pri dojenčkih, starejših od 6 mesecev.  

Tudi kasneje, vsaj do tretjega leta, lahko uporabljamo le sredstva, ki ne vsebujejo kemijskih snovi, ki absorbirajo sončne žarke. Ta sredstva lahko njihovo kožo dražijo in povzročijo kontaktni dermatitis. Primerna so le tista, ki vsebujejo snovi, ki odbijajo sončne žarke s kožne površine, posledično pa v koži ne prihaja do nobenih kemijskih reakcij – torej kreme z mineralnimi filtri. Na embalaži takšne sončne kreme iščite sestavini cinkov ali titanijev oksid. 

Sončno kremo nanesemo pol ure pred izpostavljanjem soncu, vsakič po kopanju, vsaki 2 uri in če se spotimo.

 

Kaj pa, če otrokove kože nismo dovolj zaščitili in pride do sončne opekline?

Znaki sončnih opeklin

 

Blagi: rdečina in topla koža, bolečina, srbečica

Hujši: pordelost kože in mehurji, bolečine in mravljinčenje, oteklina, glavobol, slabost, vročina in mrzlica, omotica

 

Kako ukrepati ob sončnih opeklinah?

 • Otroka takoj odmaknite iz sonca!
 • Pri otrocih, mlajših od enega leta, moramo sončne opekline obravnavati kot nujen primer in dojenčka takoj odpeljati k pediatru.
 • Pri otrocih, starejših od enega leta, pokličite pediatra če je otrok počasi odziven, ga opekline bolijo, so se pojavili mehurji ali pa ima telesno temperaturo višjo od 38,5 °C.
 • Sončne opekline lahko privedejo tudi do dehidracije, zato otroku pogosteje dajajte tekočino. Preverite, če so pleničke mokre (polulane) najmanj 1x na 6 ur. 
 • Hladni obkladki na opečeno kožo ali pa otroka skopajte v mlačni vodi in mu tako ohladite kožo.
 • Uporabite hidratantno otroško kremo za pomirjanje kože, vendar je ne vtirajte v kožo, če je opečena dojenčkova koža na dotik občutljiva.
 • Ne peljite otroka na sonce, vse dokler se sončne opekline popolnoma ne zacelijo oz. poskrbite, da je mesto opekline popolnoma zaščiteno pred soncem.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.