Prijava na novičke

Začimbe v hrani

Nov 10, 2021

Začimbe v hrani

Ali ste vedeli, da imajo začimbe ogromno zdravilnih lastnosti? Hrano z dodajanjem začimb v hrano izjemno obogatite, zaradi izboljšanja okusa hrane pa lahko na račun začimb zmanjšate dodajanje količine soli hrani.

Poleg tega z uporabo začimb otroka navajate na različne okuse, lažje sprejemanje različnih okusov hrane kasneje v življenju in lažje prehajanje na hrano, ki jo je cela družina.

Pa naj naštejem nekaj začimb, ki jih lahko že zelo zgodaj dodate otrokovi hrani in njihove pozitivne učinke:

Kurkuma: ima antioksidativne lastnosti, deluje protivnetno; polifenoli, ki jih vsebuje, pa podpirajo kognitivno funkcijo možganov.

Cimet: deluje protivnetno, ima antioksidativne lastnosti, ugodno vpliva na nivo LDL (‘slabega’ holesterola) v krvi, povečuje občutljivost celic na inzulin, zmanjšuje tvorbo filamentov (skupkov) beljakovine tau, ki je značilna za Alzheimerjevo bolezen.

Muškatni orešček: izboljšuje prebavo, lajša bolečine, podpira delovanje imunskega sistema.

Origano: fitonutrienta, kot sta timol in karvakrol, ki ju vsebuje, delujeta protibakterijsko, ima antioksidativne lastnosti, vsebuje vitamin K, vitamin E, vlaknine, železo in mangan.

Rožmarin: deluje ugodno na spomin, ima antioksidativne lastnosti in deluje protivnetno.

Začnite postopoma z eno vrste začimbe v zelo malih količinah. Eksperimentirajte z različnimi okusi in opazujte otroka ob okušanju hrane. Če vi sami ne marate določenega okusa, ga vseeno ponudite otroku, v želji, da bo tudi kasneje v življenju sprejel čim več različne hrane. 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.