Prijava na novičke

Zakaj raje polnozrnato?

Nov 05, 2021

Pšenica je zadnja leta vedno na zatožni klopi. Vendar …

 … pšenična moka sama po sebi ni nezdrava. Lahko vsebuje veliko vlaknin, mineralov, antioksidantov in vitaminov, zato bi jo lahko v teoriji uvrstili med zdrava žita. 

Težava je v tem, da za nastanek bele pšenične moke, iz katere je v našem okolju večina pekovskih izdelkov, odstranijo ovojnico zrna, ki pa je ravno najbolj zdrava in vsebuje največ hranilnih snovi: vlaknin, B vitaminov (tiamin, riboflavin, niacin in folat, ki so pomembni za zdravje las, nohtov), minerale, kot sta  magnezij in selen (oba zelo pomembna za imunski sistem) in antioksidantov (ki služijo za ‘popravljanje’ poškodovanih celic, imunski sistem, stanje itd.).

‘Bela’ oziroma nepolnovredna moka je najbolj osiromašena s hranili, zato gre za najmanj zdravo vrsto moke, saj v primerjavi z denimo polnozrnato moko, kjer se pri pridelovanju moke ohrani ovojnica zrna, vsebuje kar do 80 odstotkov manj mineralov, antioksidantov in vitaminov.  

Pšenica torej JA, vkolikor seveda vaš otrok ali vi niste preobčutljivi na gluten, vendar posegajte raje po polnozrnatih različicah!

 

Simona Korenčan, dr. med.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.