Prijava na novičke

Zaščita pred komarji lahko otroku tudi škodi

Aug 24, 2022

Avtorici: Simona Korenčan, dr. med., in Petra Počkaj Rosa, univ. dipl. biologinja

 

Nekateri izmed nenaravnih insekticidov, celo taki, ki so označeni kot primerni za otroke, lahko vsebujejo nevarne snovi, kot je na primer DEET (N,N-dietil-3-metilbenzamid). 

DEET je aktivna sestavina, ki jo najdemo v večini repelentov za odganjanje žuželk, ki jih lahko kupite v trgovini. Čeprav je učinkovita pri odganjanju klopov, komarjev, bolh in drugih žuželk, lahko sama snov dolgoročno škoduje osrednjemu živčnemu sistemu. 

Dolgoročno uporabo insekticidov povezujejo tudi s spremembami v krvni sliki.

Namesto tega lahko izberete naravne zaščitne spreje pred insekti, ki so ponavadi brez parabenov, naftnih derivatov in škodljivega DEET-a, ter prav tako učinkoviti.
(Več na https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3622217/, https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es303362ahttps://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.85.2.249).

Naravni zaščitni spreji praviloma kot glavni sestavini vsebujejo eterični olji čajevca in sivke.  

Tudi sami si lahko pripravite učinkovite mešanice eteričnih olj za zaščito pred insekti. Kot osnovo lahko uporabite kokosovo (najbolje frakcionirano, utekočinjeno) olje, vanj vmešate par kapljic eteričnega olja sivke ali čajevca in namažete na srbeče mesto.

V primeru, da je otroka že pičil komar ali drug insekt, lahko prizadeto mesto hladite, namažete s sredstvi za blaženje srbenja in zmanjševanje koprivnice (npr. Fenistil gel), v primeru, da ga nimate na voljo pa lahko tudi za ta namen uporabite eterični oljiq čajevca ali sivke.

NIKOLI na koži, sploh dojenčkov in otrok, ne uporabljamo eteričnih olj brez rastlinske baze. Po nekaterih eteričnih oljih lahko posežemo že po dopolnjenem 6. mesecu v izredno nizkih koncentracijah (0,5 do 1% za dermalni nanos). Pred tem lahko uporabljamo varnejše hidrolate ali macerate (glej seznam spodaj).


Eterična olja z močnim repelentskim učinkom in varna za dojenčke in malčke so:

Od 6. meseca dalje 0,5% koncentracija:

- eterično olje čajevca (komercialno ime tudi Tea Tree)

- eterično olje pelargonije 

- eterično olje prave/ozkolistne sivke 

- eterično olje atlaške cedre 

- eterično olje bora

- eterično olje zelene mirte

Po 6. mesecu starosti lahko uporabimo tudi: 

- eterično olje lavandina 

- eterično olje brinovih jagod 

- eterično olje sandalovine 

- eterično olje limonske trave (izredno dražilno na koži)

- eterično olje citronele 

- eterično olje limonskega evkaliptusa 

- eterično olje atlaške cedre 

- eterično olje ingverja

- eterično olje verbene

- eterično olje zelene mete  

- eterično olje smilja 


Primerni hidrolati:

  • hidrolat prave sivke
  • hidrolat evkaliptusa
  • hidrolat atlaške cedre

 

Primerni macerati in rastlinska olja za osnovo:

  • kokosovo frakcionirano
  • jojobino
  • olje grozdnih pešk
  • sezamovo olje
  • macerat sivke
  • macerat arnike
  • macerat kamilice

Eteričnih olj nikoli ne mešano z vodo ali dodajamo alkohola v repelente, ki so namenjeni dojenčkom ali majhnim otrokom. Veliko varneje je, če jih zmešamo v namensko rastlinsko olje.
Stekleničke z eteričnimi olji vedno shranjujemo stran od dosega otrok. V primeru, da pride otrok v stik z eteričnim oljem in si ga zanese na sluznico ali v oči, nikoli ne spiramo z vodo ampak najprej izdatno brišemo z rastlinskim oljem, šele nato umijemo in izdatno spiramo z vodo. 

 
Naravne repelente moramo večkrat nanesti, da so učinkoviti, sploh poleti, ko je toplo in se potimo.
Ker noben naraven repelent ni 100% učinkovit, lahko vseeno pride do pika žuželke. Učinkovito naravno blažilo lahko pripravite sami doma iz macerata arnike/macerata sivke in macerata marjetice, dodate v 50 ml 5 kapljic eteričnega olja prave sivke in 3 kapljice eteričnega olja kopaibe. Hitro ublaži srbež in zmanjša oteklino.

Najbolj učinkovita in varna zaščita proti komarjem so pa prav gotovo komarniki in mreže, ki jih enostavno namestimo na okna, vrata ter na košaro vozička.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.