Prijava na novičke

Zdrave medeno-maslene lizike – RECEPT

Jan 11, 2023

 Avtor: Petra Počkaj Rosa

Letošnja jesen in zima sta nam postregli s pisano paleto virusov (od respiratornih do črevesnih, adenoviroz ... veliko je tudi bakterijskih okužb in noric). Najbolj izpostavljeni so seveda vrtčevski ter šolski otroci in posledično njihovi starši. Ni neobičajno, da majhni otroci prebolevajo več virusov hkrati, kar lahko močno oslabi njihov imunski sistem.


Ko je otrok bolan navadno ni ješč, kar načeloma ni nič neobičajnega. Tudi nam hrana ne paše, ko se slabo počutimo. 
Kaj v takem primeru ponuditi otroku? Sploh kaj? Otrok takrat, ko se ne počuti dobro, poje navadno zelo malo, zato je še toliko bolj pomembno, kaj zaužije. Kvalitetna nepredelana hrana je izjemnega pomena. Hrana ne bo naredila čudeža, bo pa podprla telo in imunski sistem.

Danes z vami delimo recept za ZDRAVE MEDENO/MASLENE lizike. Prav pridejo ob vsaki virozi, prehladu, kašlju, črevesnih neprijetnostih, bruhanju in na splošno pri slabem počutju. Sestavine so pravi balzam za telo in maksimalno podpirajo dober imunski odziv ter nadomeščajo kalorični vnos, ki je ob bolezni zelo okrnjen.

 

Kaj potrebujete? 
- surovo maslo (ne klasično pasterizirano maslo iz trgovine) ali ghee (če se izogibate surovemu maslu)

Surovo maslo je dober vir kvalitetnih maščob. Surovo maslo intenzivno veže in odstranjuje strupe iz telesa, celice pa nahrani že v zelo majhnih količinah.

- domač, nesegret med (najraje kostanjev, bršljanov, lipov...)

 

Nesegret med je tisti, ki ni toplotno obdelan (nekateri čebelarji med segrejejo do 40 stopinj, da se utekočini  in ga lažje pretočijo v kozarce). Poiščite takega, ki pride direktno iz panja. Velikokrat je tak med kristaliziran (odvisno od vrste medu) – nikar ga ne segrevajte.


Med, čeprav je sladek. ne dviguje sladkorja v krvi, ampak v telesu deluje kot encimska podpora. Nesegret med je poln vitaminov in hranljivih snovi, predvsem se po sestavi odlikuje kostanjev, ki pa je nekoliko specifičnega okusa. Kostanjev med vsebuje veliko zrnc cvetnega prahu, kar mu daje grenak okus. V njem najdemo minerale, kot so železo, kalij, kalcij, klorid, baker, žveplo, fosfor, silicij, natrij, bor ... V kostanjevem medu najdemo največ mangana, ki pomaga pri tvorjenju kolagena. Izmed vitaminov v njem najdemo največ vitaminov B, kot so tiamin, riboflavin, nikotinska kislina, pantotenska kislina, piridoksin, biotin, folna kislina. Med ima nizek pH, zato vitamini v njem obstojijo.
Bršljanov med  blagodejno deluje pri zvišani temperaturi, pomaga pri  blaženju krčev, dober je tudi za razstrupljanje telesa. 
Akacijev med je po okusu najbolj priljubljen in zanj je značilno, da je zelo svetle rumenkaste barve. V akcijevem medu so številne organske kisline (jabolčna, limonska, mlečna in celo mravljinčna kislina), vitamini (B1, B2, B3, B5, B6 ali H, B9), minerali, encimi, vosek, zrnca cvetnega prahu in eterična olja, zaradi česar je edinstvena naravna in izredno zdravilna hrana.


POSTOPEK:
Surovo maslo pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko zmehča. V stekleno posodo damo sestavini v količini 1:1,5 (maslo:med). Z leseno ali plastično žličko (pomembno je, da ni kovinska) ju dobro premešamo, da nastane homogena zmes. Pripravimo lahko večjo količino in zmes shranimo v hladilnik ter jo otroku ponujamo večkrat na dan v manjših količinah. 
Dodamo lahko tudi avokado in liziko obogatimo še za dobre rastlinske maščobe.


Odlična podpora tako za otroke kot za odrasle!

Ob bolezni ne pozabite tudi na hidracijo.
Ostanite zdravi!

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.