Prijava na novičke

Črevesne viroze

May 17, 2022

Avtor: Simona Korenčan, dr. med.

 

Noroviroza je zelo nalezljiva črevesna bolezen, ki jo povzročajo norovirusi in povzroča vnetje želodca in / ali črevesja (akutni gastroenteritis). Laično bolezen imenujemo tudi »trebušna gripa.

Čas od okužbe do pojava bolezni je hiter, običajno od 24 do 48 ur. Začetek bolezni je lahko nenaden ali pa se razvije postopoma.

 

Način prenosa

Z norovirusi se okužimo ob neposrednem stiku z blatom in/ali izbruhanino.

Okužimo se lahko z zaužitjem kontaminirane hrane in pijače, z dotikanjem kontaminiranih površin ter s telesnim stikom z okuženimi, kar je najpogostejši vzrok za prenašanje okužbe v vrtcu in šolah.

Okužbe z norovirusi se pojavljajo predvsem v zimskih mesecih.
Zaradi predhodnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa, se je sezonskost pojavljanja vseh viroz (respiratornih, gastroentero virusov, adenovirusov), vključno z norovirusom zamaknila v spomladanski in tudi v poletni čas. Pogosta je tudi kombinacija večih viroz hkrati, predvsem pri vrtčevskih otrocih.

Najbolj dovzetni za okužbo so predvsem mlajši otroci, starejši odrasli in ljudje s kroničnimi boleznimi.

 

Znaki bolezni

Najpogostejši znaki okužbe so: driska, bruhanje, slabost in želodčne bolečine; bolnik ima lahko tudi povišano telesno temperaturo, glavobol in bolečine po celem telesu. 

Bruhanje je pogosto prvi oziroma tudi vodilni znak bolezni. Driska je običajno vodena in brez primesi krvi ali sluzi. Pri sicer zdravih osebah težave izzvenijo v 12 do 60 urah. 

Težji potek okužb je pri majhnih otrocih, starejših osebah in osebah, ki se zdravijo v bolnici.

 

Kužnost

Največja možnost za prenos virusa obstaja ob začetku bolezni in prvih nekaj dni po ozdravitvi, zaradi česar je pomembno, da tudi nekaj dni po ozdravitvi dosledno skrbite za higieno rok, posebno po opravljanju potrebe, menjavi plenic, pred jedjo ter pred in med pripravo hrane.

Otroci, ki imajo drisko ali bruhajo ne smejo obiskovati vrtca ali šole dokler ni minilo vsaj 48 ur od zadnjega bruhanja ali tekočega odvajanja.

 

Specifičnega zdravila za zdravljenje okužb z norovirusi ni. Zdravljenje je podporno in vključuje nadomeščanje tekočine in elektrolitov. 


Simona je najprej mama, nato zdravnica in aktivistka. Poleg predanosti zdravstvenemu poklicu in izobraževanju staršev, vzgojiteljev in učiteljev na področju prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja otrok je njena strast zdrava prehrana, kar potrjuje licenca Mednarodnega olimpijskega komiteja. Za SkrbenStars.si je pripravila spletni tečaj prve pomoči in postopkov oživljanja dojenčkov in otrok Najsrčekbije, na voljo je TUKAJ

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.