Prijava na novičke

Granatno jabolko za dojenčke in malčke?

Jan 13, 2022

  Avtor: Petra Počkaj Rosa

 

Ali lahko, kdaj in kako lahko ponudimo granatno jabolko pri uvajanju hrane? Je sploh primerno že za dojenčke in malčke?

 

Pa predstavimo granatno jabolko! Ali ga lahko, kdaj in kako ga lahko ponudimo pri uvajanju hrane? Je granatno jabolko sploh primerno že za dojenčke in malčke?

 

Tole so pomembna dejstva:

Prehranska vrednost: 3 od 5.

Zahtevnost priprave: 2 od 5, če ga pravilno narežemo in izdolbemo 

Spodbuja prebavo: DA

Alergen: NE

Nevarnost za zadušitev: DA. Čeprav so majhna semena, jih je potrebno sploščiti z vilico ali ponuditi šele, ko lahko otrok sam prijemlje in obvlada pincetni prijem!

 

Kdaj lahko prvič ponudimo granatno jabolko?

 

Načeloma je primerno že od 6m dalje, ker pa so semena trda in okrogla,  jih moramo zmečkati, da zmanjšamo možnost aspiracije.

Šele po 12. mesecu lahko ponudimo cela semena.

 

Ali je granatno jabolko primerno živilo za dojenčke in malčke?

 

SEVEDA! 

Granatno jabolko sebuje ogromno dobrih snovi, vitaminov in mineralov kot so vlaknine, vitamini B, C, in K, cink in več kot 150 antioksidantov!

Sok iz granatnega jabolka se priporoča po 2. letu starosti oz. v res majhnih količinah lahko že prej (vsebuje namreč sladkor), vsebuje pa veliko betakarotenov, ki se pretvori v telesu v vitamin A. Ta koristi imunskemu sistemu, zdravemu razvoju oči in kože. Pri sočenju se izgubi določen del dobrih snovi, kot so vlaknine in ostale snovi, ki dobro vplivajo na našo prebavo.

 

Kako lahko granatno jabolko vključimo v prehrano?

 

Kombiniramo ga lahko z žiti, mesom, zelenjavo, ribami. Pobrskajte za zanimivimi recepti! Še posebej, če je vaš otrok slabokrven, ponujajte v obrokih, bogatih z železom, tudi živila s C vitaminom – granatno jabolko je v tem primeru odlična izbira!

 

 

Petra Počkaj Rosa je biologinja in mamica, že več let pa se posveča preučevanju prehrane dojenčkov, predvsem temi uvajanja dojenčkov v zdravo družinsko prehrano. Med prvimi v Sloveniji je raziskovala in predstavljala BLW metodo hranjenja. Svoje bogato znanje in izkušnje staršem predaja v tečaju Gremo za mizo . V tečaju poleg strokovnih smernic za uvajanje, izkušenj mamic in praktičnih nasvetov, izčrpnega seznama priporočenih živil po mesecih in predlogov jedilnikov skupaj z drugimi strokovnjaki predstavi tudi zelo pomemben vzgojni vidik uvajanja ter handling dojenčka med prvimi hranjenji, ko ta še ne sedi samostojno. Več o Gremo za mizo

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.