Prijava na novičke

Ideja za vikend: 6 predlogov za izlet z nosilkami

May 09, 2022

Avtorici: Erika Arko in Tadeja Šterk, certificirani svetovalki za nošenje

Daljši dnevi in topla vremena so kot nalašč za družinske izlete. Druženje in nova doživetja povezujejo družinske člane in ustvarjajo neprecenljive spomine.

Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vozičku nedostopnih terenih. Medtem ko opazujemo in raziskujemo okolico, so dojenčki ne le na varnem, ampak tudi na visokem. Tako lahko sami aktivno sodelujejo in spremljajo dogajanje.

 

Če vaši radovedni malčki še ne zmorejo prehoditi daljših poti je nosilka pravo zatočišče, da si odpočijejo in naberejo nove moči za nadaljnja odkritja. Za vas smo pripravile nekaj zanimivih izletniških točk po Sloveniji, ki vas bodo navdušile. 

Bela krajina: Krajinski park Lahinja in Nerajski lugi

Sprehodite se z nosilko po lesenem podestu, opazujte naravo in živali iz opazovalnice in odkrijte skrivnostno podzemno jezero. Otroci bodo posebno veseli interaktivnih tabel, ki na igriv način predstavijo različne vodne vire, jame, živali in posebne rastline, ki sestavljajo Krajinski park Lahinja. Celotna pot je dolga približno 3 ure in je primerna tudi za najmlajše.

Ribnica: Koča pri Francetovi jami

Lažji enourni sprehod je primeren za vse otroke, tudi najmlajše v nosilki. Pot se prične v Ribnici in je del ribniške naravoslovne učne poti, konča pa se pri Koči pri Francetovi Jami (Jamarski dom). Tukaj si lahko privoščite okusno kosilo. Če ste zelo zagreti lahko pot nadaljujete še naprej, do razgledne točke na Sveti Ani. Po poti vas spremljajo interaktivne table, ki popestrijo pohod.

Slovenska Istra: Krožna pešpot Strunjan

O lepoti, slikovitosti ali prikupnosti te poti je težko pisati, saj ni ustreznih besed za nekaj tako izjemnega. To pešpot preprosto morate prehoditi. Pešpot povezuje Portorož in Strunjan skozi tunel in se nadaljuje v krajinskem parku Strunjan vse do roba enega najvišjih klifov Jadrana. Lahko si privoščite osvežitev v morju ali zgolj nadihate svežega zraka na solnih poljih preden nadaljujete pot do Fiese in se vrnete v živahen Portorož.

Dolina Soče: Slap Kozjak

Nedaleč od Kobarida, nad smaragdno Sočo je soteska potoka Kozjak, v kateri posebej izstopa 15 metrov visoki slap Kozjak. Priljubljena naravna znamenitost ustvarja podobo rajskega kotička, ki ga pred vsakdanjim svetom skrivajo visoke, kot v kraških jamah zasigane temačne stene.

Do slapa vodi urejena sprehajalna pot, ki jo mestoma dopolnjujejo leseni mostički in končna terasa, iz katere se odstira mističen pogled proti skalnem amfiteatru z zelenim tolmunom in belim pramenom vode.

Pohorje: Črno jezero

Črno jezero se nahaja na mocvirnatem območju Pohorskega gozda. Obraščeno je s smrekovjem in šotnim mahom. Na dnu jezera so se leta in leta nabirali organski odpadki odmrlih rastlin in živali ter sčasoma ustvarili debelo plast mulja, ki je temne, tako rekoč črne barve. Jezero je zato na pogled, kot bi bilo polno črnila, čeprav je voda kristalno čista.

S svojo gozdnato okolico je Črno jezero zavarovano kot gozdni rezervat. S Treh kraljev se usmerimo na peš pot v smeri Črnega jezera, od koder pot lahko podaljšamo tudi do Doma na Osankarici in naprej do bojišča Pohorskega bataljona.

Vipavska dolina: Dva hribčka s čudovitim razgledom

V tej zeleni dolini boste našli veliko možnosti za potep z nosilko, po ravnem in tudi v klanec. Skoraj vsak še tako majhen hribček v Vipavski dolini ponuja čudovite razglede, večinoma celo do morja.

Enega takšnih razgledov boste našli nad vasjo Vrtovin, kjer se pod pobočjem Čavna nahaja skalna vzpetina s cerkvico Svetega Pavla. Do vrha oziroma do čudovito obnovljene cerkve pelje veliko različnih poti, ki so vse dobro označene. Večina poti je otroško lahkih, tako da jih lahko osvojite z enim otrokom v nosilki, medtem ko drugi strumno koraka zraven vas. Na vrhu boste deležni čudovitega pogleda po vsej dolini, sama vzpetina pa skriva še zgodbe in ostanke iz davnine, ki jih je zanimivo odkrivati.

 

Nekaj kilometrov naprej, nad vasjo Vitovlje, se lahko z nosilko na hrbtu podate na še en nezahteven izlet do cerkve Svete Marije, do katere vodi križev pot. Štetje križev vas pripelje do prikupne cerkvice od koder boste v lepih dneh videli do morja. V dolino se lahko po poti skozi gozd spustite mimo zanimivega vitovskega jezera, edinega naravnega jezera v Vipavski dolini, ki vas krožno pripelje do izhodišča.


Kdo sva Tadeja in Erika? Se spomniš kako diši novorojenček? Tiste dišave, ki v nas zbujajo željo, da nam dojenčka več ne bi bilo potrebno odložiti? Tako se začne najina zgodba in tudi zgodba NOSIVA SE, združenja svetovalk za nošenje. In najbrž tudi tvoja, ko prideš pokukat na našo spletno stran. Sva mamici, raziskovalki, certificirani svetovalki za nošenje, ki nas je nošenje navdihnilo in poglobilo odnos s celotno družino. Čeprav prihajava iz različnih koncev Slovenije, se je najina pot srečala, ko sva iskali načine, kako si olajšati vsakdan z majhnim otrokom. Obe sva neprecenljivo pomoč našli v nosilkah. Prvinska potreba po stiku z dojenčkom je v naju izoblikovala željo po nošenju, izpopolnjevanju in predajanju te vrline. Zato sva znanje nadgradili s strokovnim izobraževanjem. Zdaj ga želiva podeliti s teboj - v prvem slovenskem spletnem tečaju o nošenju otrok V objemu nosilke.

 

 

 

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.