Prijava na novičke

Kako je profesor šokiral študente in kaj nas lahko nauči o življenju?

May 16, 2022

Avtor: Luka Jan

Profesor filozofije je stopil pred svoj razred z velikim kozarcem za vlaganje. Napolnil ga je s kot pest velikimi kamni in vprašal študente: “Je kozarec poln?”

Študentje so mu pritrdili – ja, kozarec je poln.

Nato je vzel kamenčke in jih vsul v kozarec. Kamenčki so zapolnili luknje med večjimi kamni. Profesor je kozarec večkrat močno stresel, da so se kamenčki lepo razporedili po kozarcu.

“Kaj pa sedaj? Je kozarec poln?” Je profesor ponovno vprašal svoj razred. Študentje so mu z nasmehom na obrazu pritrdili.  

Nato je profesor vzel pesek in ga stresel v kozarec, s katerim je zapolnil preostali prazen prostor in dejal – zdaj je poln.

Profesor je nato razložil simboliko posameznih elementov.

Kozarec

Prazen kozarec predstavlja naše življenje – naš čas in energijo. Za naše potrebe si ga predstavljajmo kot da predstavlja en teden. Ta je za vse nas enako dolg.

Veliki kamni

Veliki kamni predstavljajo stvari, ki so nam zares pomembne. Čas preživet z našim partnerjem, našo družino, čas za naše dobro fizično in psihično počutje, vzdrževanje zdravja, aktivnosti, kjer srce poje in um ploska. Tisto, kar je za nas res bistvo življenja.

Kamenčki

Kamenčki predstavljajo pomembne stvari, ki pa bi jih lažje pogrešal. Za nekatere bi to lahko bila služba, hiša, hobiji, nekatera prijateljstva. So nam pomembne, a bi lahko tudi drugače živeli polno življenje.

Pesek

Pesek pa predstavlja vse ostale stvari in materialne dobrine. Lahko gre za gledanje televizije, igranje igric, objave na družbenih omrežjih, vsakodnevni opravki, stvari, ki jih drugi pričakujejo od nas in podobno. Zaradi njih naše življenje ne pridobiva na smislu. Z lahkoto bi jih zamenjali s čim drugim.

Kaj je torej lekcija, ki jo je profesor želel dati svojim študentom?

Večina nas pluje skozi življenje brez načrta. Brez jasne predstave, kaj si zares želimo. In tako v naš kozarec natresemo polno peska, stvari, ki pridejo mimo ali pa jih drugi pričakujejo od nas. Morda nam uspe natresti še kakšen kamenček vmes. Ko pa poskusimo dodati kakšen večji kamen, ugotovimo, da v našem kozarcu (tednu) ni več prostora. Zato si rečemo – bomo naslednji teden napolnili kozarec s kamni. A zgodba se ponovi, saj brez zavestnega začetka s kamni, pesek zapolni ves prostor v našem kozarcu.

Kaj so tvoji kamni?

Bi znal našteti, kaj so tvoji kamni? Bi znal to povedati za partnerko / partnerja? Kaj so vajini skupni kamni – veliki cilji, ki bodo obogatili vaše življenje? Jih v urnik umestita, če ostane čas – ali začneta načrtovati teden z njimi in pogledata, koliko je še prostora za kamenčke in pesek?

Kar 10 od 20 Pomenkov – seriji zmenkov na domačem kavču za ljubečo povezanost – je namenjenih oblikovanju vizije in skupnih prioritet. Pomagali vama bodo na zabaven način priti do skupnih kamnov in načrta, kako jih umestiti na urnik, da se bodo zares zgodili. Več o pomenkih si lahko pogledaš tukaj

A lekcije še ni konec

Na koncu je profesor odprl dve pivi in ju vlil v kozarec, poln kamnov, kamenčkov in peska. Pivo je našlo pot med kamenčki in do konca napolnilo kozarec. Sklepni nauk – ne glede na to, kako polno je tvoje življenje, vedno se najde tudi čas za pivo s prijateljem 😊.

Omenjena zgodba je navdihnila že mnoge adaptacije in predavanja o postavljanju prioritet v življenju in namenjanju časa stvarem, ki so zares pomembne. Meni je še posebej všeč kratek film, ki so ga posneli po tej zgodbi in si ga lahko ogledaš na tej povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=FA8SgdpW8Dk

Zdaj pa hitro položi en kamen v vajin kozarec, preden ga zapolni pesek življenja. Če si želiš spoznati uporabno tehniko, kako ločiti med peskom, kamenčki in kamni, pa nas spremljam, saj kmalu pripravimo nov zapis.

DARILO: V maju, mesecu ljubezni, si lahko Pomenke, spletni program za pare, privoščita s kar 50% popustom s kodo MAJ50. Vajin paket za 20 zmenkov na domačem kavču za ljubečo povezanost lahko po tej res izjemni ceni prevzameta na https://www.skrbenstars.si/pomenki.

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.