Prijava na novičke

Kako odstraniti pesek iz oči

May 11, 2022

Avtor: Simona Korenčan dr.med

Oči so zelo občutljiv organ, zato je priporočljivo, da tudi otroci v poletnih mesecih nosijo sončna očala. Pa ne samo zaradi zaščite pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, temveč tudi pred prašnimi delci ali celo peskom.

Kaj moramo starši storiti, če večja količina peska konča tudi v očeh?

Pomembno je, da otrok ne menca očesa, saj lahko poškoduje površino roženice z delci peska kar še bolj boli in lahko povzroči vnetje roženice.

 V primeru peska ali mivke v očeh je otroku oko spirajte s fiziološko raztopino,  v kolikor je nimate na dosegu roke pa lahko pa tudi s sladko ali morsko vodo. Pazite, da oko dobro sperete, za to lahko porabite tudi do pol litra vode.

S čistimi rokami veke očesa s prsti razpremo in oko z vodo spiramo z višine od 10 do 30 cm nad očesom z notranjega očesnga očesnega kota proti zunanjem.

Če se tujek še ni izpral, ga lahko, če je viden na beločnici, odstranite z bombažno krpo. V primeru, da je tujek na barvnem delu očesa, ga še ne odstranjujte, kajti tako bi si lahko poškodovali roženico.

Po odstranitvi tujka oko skrbno spremljajte še kakšnih 48 ur in opazujte, če je prišlo do infekcije ali ne. Simptomi infekcije vključujejo pordelost očesa, otekanje, pekočo in prasketajočo bolečino ter izcedek iz očesa.

Za nudenje prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčku ali otroku vas
lahko najbolje pripravi tečaj Najsrčekbije, ki ga najdete TUKAJ
S tečajem si boste zagotovili vso potrebno znanje za nudenje nujne pomoči dojenčku
ali otroku, ne glede na situacijo, v kateri se znajdete.

Ob svetovnem dnevu in tednu Rdečega križa vam koda POMAGAM60 prinaša 60% popusta na tečaj NajSrčekBije. Koda za popust velja do 15.5.2022

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.