Prijava na novičke

Kako poskrbeti, da bo otrok dovolj pil

Mar 11, 2021

Dehidracija je zelo resna zdravstvena težava, ne le v vročih mesecih, ampak skozi vse leto. Tako otroci kot odrasli moramo za pravilno delovanje telesa v telo vnesti dovolj tekočine. Najbolj primerna za pitje je voda ali nesladkan čaj.  

Povprečne potrebe otroka po tekočini so naslednje:

Dojenček 0-4 mesecev: 620 ml (dojenje/ adaptirano mleko)

Dojenček 4-12 mesecev: 400 ml

Otroci 1- 4 let: 820 ml

Otroci 4-10 let:  950 ml

Otroci 10-15 let: 1200-1300 ml

Otroci 15- 19 let: 1500 ml

Veliko otrok ne pije dovolj, zato smo za vas pripravili nasvete, s katerimi boste lahko poskrbeli, da bo vaš otrok popil dovolj vode (ali nesladkanega čaja).

  1. Naj bo ZABAVNO. Uporabite zabavne stekleničke, zanimive slamice, hladne  ali naredite kreativne kocke iz ledu (zvezde, srčke itd.)
  2. Dodajte ji okus. V vodo dodajte delčke mandarine, kapljico limone ali meto.
  3. Omogočite jim DOSTOP do vode. Ali imajo vaši otroci svoje steklenice za vodo? Ali lahko sami dostopajo do tekočine?
  4. Dajte zgled - naj vas vidijo, kako pijete vodo.
  5. Ne uporabljajte pretirano besede ZDRAVO - zanje se sliši kot nekaj, kar morajo storiti, namesto da bi to želeli. Predvsem zato, ker nas poslušajo, kako bi morali jesti bolj zdravo, ne pa: želim si jesti bolj zdravo. 
  6. Poudarite VODO. Smernice za prehranjevanje poudarjajo, da namesto sladkih pijač pijemo več vode. Najlažje je, če doma nimate sokov ali sladkih pijač na voljo, tako jih tudi otroci ne bodo poskušali dobiti od vas.
  7. Če jim že date sok - RAZREDČITE ga z vodo. Pitje svežega soka sicer ni problem, problem je v tem, da je boljšega okusa in jim boste težko nato dali vodo ali nesladkan čaj. Če želite, da dobijo vitamine, naj jedo pomaranče, namesto da pijejo njihov sok.
  8. Razložite test lulanja svojim otrokom -  razložite jim to kot igro: če je urin temne barve, morajo več piti, če je svetle barve pijejo dovolj.

Simona Korenčan, dr. med.

Simone Korenčan, dr. med. je avtorica celovitega spletnega tečaja za prvo pomoč ter temeljne postopke oživljanja dojenčkov in otrok, ki ga najdete TUKAJ. 

Samo v marcu, mesecu žensk in mamic, ga s kodo MAMI30 dobite po kar 30% nižji ceni. 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.