Prijava na novičke

Kako ravnati v primeru potresa

Jan 24, 2021

V letošnjem letu sta nas prestrašila že dva močnejša potresa v neposredni bližini. Še vedno znova in znova beremo, da se tla blizu nas kar naprej tresejo. Ste prepričani, da bi ob morebitnem naslednjem znali ravnati pravilno?

Potresi se ne dogajajo pogosto, vendar je Slovenija v Evropi in svetu ena izmed najbolj potresno ogroženih držav. Zato je dobro biti pripravljen in vedeti, kako čim bolj trezno ravnati v primeru, če nas doleti močan potres.

Kako ukrepati ko začutite tresenje tal, da zavarujete sebe in svojo družino?

Svoje otroke vzemite k sebi takoj, tudi če na primer spijo v svoji posteljici. Držite jih tesno ob sebi, se spustite na tla, zaščitite sebe in njih, da vam predmeti ne padejo na glavo in se držite stabilnih predmetov. To lahko storite tako, da se na primer vsi usedete pod masivno mizo in se mize držite za njene noge. Na Agenciji Republike Slovenije za okolje poudarjajo, da je med potresom umik pod mizo pravilno ravnanje, če gre za robustno mizo iz lesa. V primeru krhke mize ali mize iz stekla, je tako ravnanje nepravilno. V tem primeru je pri načrtovanju obnašanja med potresom modro izbrati drugo mesto za umik (na primer pod podboje vrat v nosilnih stenah).

Ostanite mirni, vendar reagirajte hitro!

Z družinskimi člani določite varna mesta, kamor se boste zatekli med potresom in kjer se boste sestali po potresu, če dostop do doma ne bo mogoč in boste med potresom ločeni.

Izogibajte se zunanjih in predelnih sten, dimnikov iz opeke, steklenih površin, velikih omar in mest pod lučmi ali mest, od koder lahko padejo na vas težki predmeti. 

Če ste izven stavbe, se zadržujte čim bolj na prostem in se izogibajte stavbam, zidovom, drevesom, prometni signalizaciji in drugim predmetom, ki bi vas lahko poškodovali. Poučite o tem tudi svoje otroke!

Kaj storiti, če med potresom pride do poškodb pri vaših otrocih, kot so udarec v glavo, zlom, zvin ali celo srčni zastoj?

Za nudenje prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja vas lahko najbolje pripravi tečaj Najsrčekbije, ki ga najdete TUKAJ.

S tečajem si boste zagotovili vso potrebno znanje za nudenje nujne pomoči dojenčku ali otroku, ne glede na situacijo, v kateri se znajdete.

 

Na tečaj do konca marca, meseca mamic, nudimo kar 30% popust s kodo MAMI30.

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.