Prijava na novičke

Ko otroci ne sodelujejo

Jun 16, 2022

Avtor: Maja Jelenčič

 

Danes imam en bolj tak mamast zapis 😊 Bolj lahkoten, ki vas lahko spomni, da tudi ko otroci ne sodelujejo, s trikom ali dvema dan spet naredimo lepši in bolj prijeten.  

 

Za nami je bila sobota polna opravkov in po dolgem času sva si odrasla iz naše družine privoščila večerni izhod 😊 In po taki soboti si človek zaželi en tak easy sunday morning 😉

Uf, kaj je že to … Če smo uspeli ostati v postelji do 7:15 in sem si z jutranjo risanko za otroka vseeno lahko “kupila” še malo časa zase, da sem opravila svoj jutranji ritual, dragi pa je poskrbel za pripravo zajtrka za otroka, se je pri mojem zajtrku vse postavilo na glavo. Naš skoraj 4-letnik ni in ni hotel sodelovati. On bi se rad igral in ker smo ga vsi odpravili z besedami, da bo moral še malo počakati, da pojemo, pospravimo kuhinjo in se uredimo itd, se je razjezil in jokal in še naprej prosil, da naj se z njim igram zdravnike. Res zna biti glasen in zdelo se je, da je moj “easy sunday morning” šel po gobe in da bo sledil jok na jok in prepir na prepir.

Huh. Po pogovoru z možem sem ugotovila, da je mali bolj slabo jedel. Poskušala sva ga prepričati, da bi vsaj še kaj pojedel. Ampak ne in ne. Treba je bilo presekati.

Vzela sem otroško zdravniško torbo, ga povabila v ambulanto, mu poslušala srček, ga cepila in ga nahranila s čokolinom. Svet je postal lepši. Mali se je že smejal, ampak še vedno je želel precej pozornosti, jaz pa sem videla le smeti po tleh, vse povsod prah itd. Vem, da se zna že zelo lepo zaigrati s sestrico ali pa se zamoti tudi sam. Ampak ne tokrat. In jok ter nezmožnost, da bi se sam malo zamotil sta spet dobila zalet.  

Po krajšem premisleku se mi je posvetilo. Prejšnji dan nismo bili nič na zraku in niti nismo bili nič fizično aktivni!! Brez pomisleka sem oba otroka posedla na kolesi, jaz pa sem ob njiju odtekla slabe 3 kilometre. Moj easy sunday morning je bil nazaj. V naravi, z dvema zadovoljnima otrokoma pa še jaz sem dobila priložnost, da sem se razmigala. Zmaga za vse 😊

Že kmalu po hčerkinem rojstvu sva se z možem odločila, da bova pri vzgoji upoštevala sodobne strokovne pristope in smernice. Večkrat se tako po nasvet zatečem v knjige ali drugje poiščem nasvete strokovnjakov. Vzamem tisto, kar se mi zdi, da bi pri nas lahko delovalo in bi nam koristilo. In tako v teoriji že vem, da je pred 'vzgajanjem' fino najprej zadovoljiti otrokove primarne potrebe (da niso lačni in žejni, da niso utrujeni in da so fizično aktivni) in to pri naših dveh zelo dobro drži. Ampak v praksi pa vsaj meni zadev ne uspe vedno izpeljati tako dobro kot tokrat. Tudi odrasli nismo vedno pri moči in volji speljati zadev na tak način. In to je povsem ok in normalno. Je pa fino, da si damo priznanje, takrat ko nam uspe in da se ne kritiziramo, kadar nam ne. Tudi mi smo samo ljudje.

In še to: Ne boste verjeli, sesalec me je počakal in po kosilu sem lahko podrajsala celo stanovanje. Hčerka mi je pa še celo malo pomagala. Nedelja je bila v končni fazi kar easy in se je za vse nas dobro izšla 😊  

Za še več AHA momentov pa te lepo vabim v Pomenke, spletni program za pare, zmenke na domačem kavču za ljubečo povezanost!

Del programa so tudi Pomenki za usklajevanje glede družinskih navad in vzgoje otrok. Zmenki z naslovi To smo mi, Hišna pravila, Skupaj nam je lepo vama bodo prinesli čas za razmislek, kaj vama je v vaših družinskih odnosih pomembno in v katero smer želita voditi otroke.

Svoje Pomenke lahko prevzameta tukaj: https://www.skrbenstars.si/pomenki

Ker so dolgi poletni večeri odlični za negovanje najpomembnejšega, kar imata – vajinega odnosa!

In ker otrokom ne moreta dati več kot to, da se pogovarjata, slišita in vajin ljubeč odnos negujeta!

 

Z ljubeznijo,

Maja

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.