Prijava na novičke

Ko se rodi mama

Mar 20, 2022

Darilo ob materinskem dnevu: dostop do vaje Moje vloge

Avtor: Maja Jelenčič

Od nekdaj sem si želela otroke in vedela sem, da želim biti mama. To je najlepše v življenju – toliko sreče že, ko izveš, da si noseča, pa potem samo obdobje nosečnosti in priprav na prihod dojenčka.

Mala štručka, ki jo stisneš k sebi takoj po porodu. In potem dojenček in malček, ki dnevno osvaja nove stvari in ti z malenkostmi riše nasmeh na obraz. Res veliko lepih trenutkov v različnih otrokovih obdobjih. Vsako po svoje je lepo in je treba samo uživati, saj tako zelo hitro rastejo. Šele zdaj razumem tiste besede, ki so jih govorile mami, babice in tete: »Kdaj si tako zrasla, saj smo te komaj iz porodnišnice prinesli?« Zdaj se jaz isto sprašujem pri svojih dveh otrocih. 😊

Je pa res, da si človek včasih vnaprej težko predstavlja, kako zelo se vse spremeni in podredi otrokom, ko pridejo v naš objem. Še posebej na začetku. Ko se pogovarjam s kakšno nosečko, vedno rečem, da prihod otroka in spremembe, ki prihajajo po tem, tako močno spremenijo tvoje življenje, da si tega res ne moreš predstavljati in te nič ne more pripraviti na to.

Biti mama je zelo lepo. Otroci ti dajo toliko ljubezni. Že kot dojenčki, ko pa rastejo, je takih trenutkov še več. Je pa tudi naporno, včasih lahko celo depresivno. Kot življenje celo, je tudi v materinstvu polno vzponov in padcev, pa tudi spraševanja, ali sem dobra mama.

V prvih letih je res vse ali pa vsaj zelo veliko posvečeno otroku. Ene mame znajo biti sicer bolj organizirane in se kaj uspejo angažirati še na drugih področjih, nekatere pa rabijo več časa, da se vrnejo tudi k svojim starim hobijem. Veliko je v organizaciji in pa v podpori, ki jo ima mama na razpolago. Lahko ti uspe otroke tudi vključiti v dejavnosti, ki jih imaš rada. Včasih pa vse zorganiziraš, potem pa otrok zadnjo minuto zboli in tvoji plani večinoma niso več pomembni.

Je že tako, kot pravijo nekateri, da se z rojstvom otroka rodi tudi mama. Ženska prevzame novo vlogo v svojem življenju in se sproti uči in raziskuje, kako skrbeti za svoj zaklad. Enako velja tudi za očke, ki se prav tako znajdejo v povsem novi vlogi.

Z novo vlogo v našem življenju pa je dobro vsaj po nekaj časa, ko že imamo otroka, spet bolj zavestno vlagati in obuditi tudi druge, tiste stare vloge. Načeloma se stvari zgodijo kar spontano. Včasih pa se mame tudi malo zataknemo v naši novi vlogi. Včasih je dovolj že, če se malo ustavimo in razmislimo, kako bi lahko bila več tudi partnerka, hči, sestra, prijateljica … Kako bi  lahko našla čas tudi za tiste stvari, ki mi tudi veliko pomenijo in me delajo to, kar sem? Kako si lahko to privoščim brez slabe vesti, ko pa sem vendar mama?

Ker sem več kot mama. Sem jaz.

V enem od Pomenkov sva z Lukom pripravila vajo, s katero naredimo prav to. Razmislimo in malo razčlenimo svoje vloge v življenju. Ob materinskem dnevu vam skupaj z ekipo skrbenstars.si poklanjamo dostop do nje: https://drive.google.com/file/d/1_9ysT2AcST7JeMwSQkmkpv00oupzZ-6S/view

Draga mamica, ob tvojem prazniku ti iskreno čestitam in ti želim veliko lepih družinskih trenutkov. In ne pozabi:

Vsaka mama je prava mama,
dana za srečo in na veselje.
Prava. In ena sama.
Za vse življenje.
(Tone Pavček)

 

P.S: Do konca marca lahko s kodo MAMA60 koristite tudi 60% popust za nakup Pomenkov, zmenkov na domačem kavču, kjer si s partnerjem posvetita čas in se lotita podobnih izzivov, kot je tale z našimi življenjskimi vlogami. Pomenki niso tečaj ali svetovanje. So skupek zanimivih in preverjenih aktivnosti, tehnik in vprašanj, ki vama bodo omogočile, da se bosta odprla in iskreno pogovorila o vajinih željah in pričakovanjih ter se skupaj uskladila glede prihodnosti. Več o Pomenkih najdeta na povezavi: https://www.skrbenstars.si/pomenki

 

Z ljubeznijo, Maja

 

Foto: Freepik.com

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.