Prijava na novičke

Maj so nam ukradli zaljubljenci

May 12, 2022

Avtor: Maja Jelenčič in Luka Jan

Mesec maj pregovorno pripada zaljubljencem. Tistim, ki slišijo, kako trava raste. Tistim, ki so na novo odprli srce in iščejo nekoga, s komer bi ga delili.

Kaj pa vsi tisti, ki nismo več tako na sveže zaljubljeni? Ki imamo otroke in goro neromantičnih obveznosti v naši zvezi? Ali za nas mesec maj ne obstaja?

 

Od kod je mesec maj dobil ime?

Ime je mesec dobil kar po dveh boginjah – obeh z imenom Maja.

Prva je grška boginja Maia, ki je bila najstarejša sestra plejad – nimf spremljevalk Artemide in mama Hermesa, boga prehodov in meja. Maia je bila skrbnica, boginja Zemlje.

Beseda μαῖα je bila ljubkovalni izraz za čaščenje starejših žensk – mater. Maja se večkrat pojavi v povezavi s skrbjo za dojenčke.

Druga boginja pa je bila rimska. V Rimu je bila Maja Majesta boginja plodnost in pomladi.

Prav tako lahko maj povežemo z besedo “maiores” – ki pomeni predniki in je izpeljana iz pridevnikov maius, major – torej večji, v tem kontekstu starejša generacija.

Obe kulturi sta se zlili in tako danes MAJ simbolizira oboje. Simbolizira pomlad, plodnost in rodovitnost.

 

Kako lahko kot starši izkoristimo maj in njegovo energijo?

Maj ni zgolj mesec zaljubljencev – je tudi mesec globoke ljubezni. Raziskave številnih psihologov in pričevanja parov so pokazale, da obstajata dve ključni razliki med uspešnimi, srečnimi pari s trajno ljubeznijo in vsemi ostalimi.

  1. Srečni pari so vedno našli čas drug za drugega s 100% pozornostjo in prisotnostjo.
  2. Srečni pari so ostali radovedni o svojem partnerju in so obenem svoje izkušnje, občutja in načrte delili drug z drugim.

Čas in radovednost. Kvaliteten pogovor in stoodstotna pozornost. Trajna ljubezen ni le občutek, je tudi akcija, ki povzroči ta občutek. Tako vsaj pravijo srečni pari!

Zato je pomembno, da si v zvezi vzamemo čas drug za drugega in razvijemo zaljubljenost v nekaj več. Ena najbolj enostavnih stvari, ki povečuje občutek ljubezni in ljubljenosti, je izražanje hvaležnosti.

 

9 stvari ki jih pri tebi obožujem in ena, ki je ne

V enem izmed Pomenkov – spletnih zmenkov z vsebino (več TUKAJ) – sva kot uvod pripravila vajo hvaležnosti, ki jo predstavljam v nadaljevanju in jo lahko za pokušino s partnerjem izvedeta na domačem kavču 😊.

Zapiši devet stvari, ki jih pri partnerki / partnerju obožuješ. Vzemi si 5 minut za razmislek in zapiši ideje. Nato zapiši še eno stvar, ki je ne obožuješ in jo želiš deliti s partnerko / partnerjem.

Nato drug drugemu zaupajta izbor in razloge. Pozorno poslušajta drug drugega in poskušajta partnerju pojasniti, zakaj ti tistih devet stvari toliko pomeni in zakaj te tista ena tako moti. Nikar ne iščita izgovorov. Raje si prisluhnita in premislita, kaj bi lahko bilo drugače.

V maju, mesecu ljubezni, si lahko Pomenke, spletni program za pare, privoščita s kar 50% popustom s kodo MAJ50. Vajin paket za 20 zmenkov na domačem kavču za ljubečo povezanost lahko prevzameta na https://www.skrbenstars.si/pomenki.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.