Najpogostejša vprašanja staršev glede prve pomoči otrokom – in odgovori zdravnice

Mar 18, 2021

Katera so najpogostejša vprašanja, ki so nam jih tečajniki postavljali na tečajih prve pomoči in oživljanja otrok, ki jih v učilnicah izvajamo že skoraj deset let? – in odgovori zdravnice Simone Korenčan, dr.med., na ta vprašanja.

 

  1. Starše zelo pogosto zanima, kaj narediti v primeru tujka v dihalih. Kdaj narediti Heimlichov prijem, kdaj zadati udarce med lopatici in ali na dojenčku izvajamo Heimlichov manever? 

 

Ali ste vedeli, da Heimlichov prijem ni primeren za dojenčka? Pri dojenčku se poslužujemo stisov prsnega koša. Kako jih izvesti, je nazorno prikazano v tečaju oživljanja in prve pomoči dojenčkov in otrok Najsrčekbije. (https://www.skrbenstars.si/tecaj-najsrcekbije)

 

  1. Kako močno stiskati prsni koš? Ali lahko otroka poškodujemo pri masiranju prsnega koša? 

Kaj pa, če zlomimo rebro? 

 

Prsni koš stiskamo tako močno, da se ugrezne približno za eno tretjino. Pomembno je, da se namestimo v pravi položaj za izvajanje masaž, da lahko čim dlje učinkovito masiramo prsni koš, ne da bi se utrudili. Otroku najverjetneje ne boste zlomili reber, saj imajo otrokove kosti več hrustanca kot odrasli, zaradi česar so njihove kosti bolj prožne. Pri odraslih se lahko zgodi, da boste zlomili rebro, vendar zlomljeno rebro odtehta ceno rešenega življenja. 

 

  1. Ali se med dajanjem umetnih vpihov vmes odmaknemo, da omogočimo poškodovancu pasiven izdih?

 

Pri umetnih vpihih pazimo, da vpihi niso premočni saj lahko zaradi tega zrak pride v želodec, posledično lahko poškodovanca sili na bruhanje. Obstajajo načini, kako poskrbeti za to, da dojenčku na vpihnemo preveč zraka. Te načine smo nazorno prikazali tudi na videih v našem tečaju Najsrčekbije. (https://www.skrbenstars.si/tecaj-najsrcekbije) Predlagamo, da si jih ogledate večkrat.

 

Med vsakim vpihom se odmaknemo od poškodovanca, s čimer mu omogočimo pasiven izdih.

 

  1. Ali najprej kličemo prvo pomoč (112) ali prej pričnemo oživljati?  

 

Pri otroku pričnemo takoj oživljati, šele po 1 minuti oživljanja pokličemo prvo pomoč. Pri odraslem pa takoj pokličemo prvo pomoč in nato pričnemo oživljati. Tudi to ima svojo znanstveno podlago, kar smo podrobneje razložili v našem tečaju.

 

Simona Korenčan, dr. med., SkrbenStars.si

NAJSRČEKBIJE

Spletni tečaj prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok

AKCIJA -30% popust s kodo MAJ30

 
PRIJAVA NA TEČAJ >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.