Prijava na novičke

Nošenje otrok in mraz: napotki za oblačenje

Oct 19, 2022

Avtor. Erika Arko

Brrr! Hladnejši letni časi prihajajo in poleg čudovitih pojavov – barvitost jesenskega drevja, zimski sneg … prinašajo s seboj vprašanje: kako se primerno obleči med ohladitvami? Najti dobro rešitev v obliki primernih oblačil in pokrival je že tako težko, kadar pa v formulo dodamo še otroka v nosilki, smo še bolj zmedeni.

Vsekakor se je opremiti z za sprehode z nosilko v hladnejšem delu leta primernimi prehodnimi jaknami, plašči, naglavnimi traki, toplimi naušniki, dežniki, volnenimi škorenjčki za v trgovino ali preprosto na sprehod kar zahtevno, vendar lahko z nekaj napotki brez skrbi uživate v nošenju in raznolikosti teh letnih časov.

Vkolikor boste v hladnih letnih časih nosili dojenčka, starega le nekaj tednov, upoštevajte, da novorojenčki ne zmorejo samoregulirati telesne temperature, zato starš prevzame vlogo termostata in preverja dojenčkovo temperaturo z dotikom/stikom. Toplota, ki jo telo oddaja, ne sme biti prekinjena od pretiranih plasti oblačil, zato je priporočljivo, da si razna oblačila in pokrivala nadene nosač in z njimi pokrije otroka nad/čez nosilko. Tak način oblačenja/pokrivanja nam daje dve prednosti. Na prostem nam plašči in bunde za nošenje ter pokrivalčki nudijo toplino, kadar pa prehajamo v toplejše prostore si lahko preprosto odpnemo ali slečemo pripomočke, ne da bi otroka dajali iz nosilke.

 Najbolj pogosti pripomočki za nošenje so plašči, jakne, kapucarji in pokrivalčki. Jakne in ostale obleke za nošenje so zelo praktične in funkcionalne, saj jih lahko z različno velikimi vstavki uporabljamo že med nosečnostjo, nato pa za nošenje spredaj in na hrbtu, malih in velikih otrok. Pokrivalček prijetno pokrije in ogreje otroka. Namestimo ga čez nosilko in ga s trakci pritrdimo okoli nosilkinih naramnic. Lahko ga uporabimo tudi kot odejo v vozičku. Jakne in pokrivalčki so največkrat narejeni iz nepremočljivih materialov, ki mamico in otroka zaščitijo pred dežjem in vetrom. Če pa je nošenje priložnostno in ne želite zapravljati še za en dodaten pripomoček, si lahko pomagate s partnerjevo največjo jakno, lahko skvačkate odejico v obliki zvezde s kapuco za nad nosilko ali celo nosilko oblečete v otrokovo bundico. S temi rešitvami bo sprehajanje prijetno v vseh vremenskih razmerah. Le še za otrokovo oblačilo je treba poskrbeti in spremljati zunanjo temperaturo.

Kadar so otroci v nosilki, je pomembno, da niso preveč oblečeni oziroma da so oblečeni tako, da lahko odvečne plasti odstranimo – odvijamo kot čebulo, kajti nošen otrok je venomer v stiku z 'radiatorjem s 37 stopinjami' in redko mu bo hladno (seveda v primeru, da ste ustrezno poskrbeli za vajino skupno pokrivalo oz. ogrinjalo), kvečjemu bo prej pregret. Če je otrok nameščen v nosilko oblečen v puhaste pajace ali kombinezone poleg tega, da ne moremo uravnavati otrokove temperature ali ga sleči, ne moremo niti zagotoviti ergonomskega položaja v nosilki, ker je obleka preobilna.

Ker sta glava in vrat najbolj izpostavljena mrazu in tako telo izgublja toploto so zelo pomemben del opreme pokrivala za vrat, glavo in ušesa: šali, tube, naglavni trakovi, naušniki in tople kape. Ne smemo pa pozabiti na nujne nogavice oz. termo škorenjčke, če otroci ne nosijo še čevljev.

Opremljeni in z novimi spoznanji boste z lahkoto premagovali tudi nižje temperature in uživali v za odpornost zelo blagodejnih sprehodih, saj ni slabega vremena, ampak samo slaba oprema.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.