Prijava na novičke

POMEMBNO, če boste nosili vašega dojenčka

May 18, 2022

 

Avtorici: Tadeja Šterk in Erika Arko, certificirani svetovalki za nošenje


Ali otroka pravilno nosim?


 Najpogostejša dilema staršev pri nošenju otroka je ta, ali je otrok v pravilnem položaju. Na svetovanju največkrat odgovarjava na vprašanje, če so noge dovolj visoko ali če s takim položajem lahko škodimo otroku? 

Velikokrat slišimo izraz, da morajo noge otroka biti v "M" položaju.

Kaj pa to pomeni v praksi? V optimalnem položaju so kolena višje od ritke, predstavljajte si položaj žabice. Če se z otrokom nameščenim v traku/nosilki/slingu pogledamo v ogledalo, lahko vidimo, da pravilen položaj tvori obliko črke M. 

Če so kolena nižje kot ritka, pomeni, da pripomoček za nošenje ne nudi dovolj podpore otroku. Ta položaj odsvetujeva zato, ker je vsa teža otroka na mednožju, nogi pa nimata opore in visita, zato je obremenjen tudi kolčni sklep.

Pri otrocih z nezrelimi kolki nošenje v t. i. "kengurujčku" močno odsvetujeva. Kengurujčki so predhodniki današnjih nosilk, in so bili popularni pred približno 20 leti. Z napredkom in razvojem na področju nošenja je kengurujček doživel preobrazbo v nosilke, kakršne poznamo danes. Sodobne nosilke omogočajo enakomerno razporeditev otrokove teže na nosača in ergonomski položaj otroka v nosilki. 

Skrbno izbran pripomoček za nošenje, bo dobro in enakomerno nudil oporo nogama in kolkoma ter podprl otrokov razvoj. 

Več o nošenju in izbiri primernega pripomočka za nošenje lahko izveste v spletnem tečaju V objemu nosilke, kar v udobju svojega doma.

Več o nošenju in izbiri primernega pripomočka za nošenje lahko izveste v spletnem tečaju V objemu nosilke, kar v udobju svojega doma. Trenutno po predprodajni ceni s kodo OBJEM50!  

Naročite ga lahko na https://www.skrbenstars.si/v-objemu-nosilke



Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.