Prijava na novičke

Prva pomoč otroku, ki ste ga rešili iz vode

Jun 22, 2021

Prva pomoč otroku, ki ste ga rešili iz vode

Kako postopati v primeru utopitve ali zanosa vode v dihalne poti pri otroku?

Čas morskih užitkov in sproščenih druženj v bazenih ter ob drugih vodah je tu, obenem pa je to tudi čas, ko iz medijev vse prepogosto slišimo za tragedije – na primer utopitve dojenčka ali otroka v domačem bazenčku. Se zavedate, da je za utopitev in tragičen izid včasih dovolj že nekaj centimetrov visoka voda?

Utopitve so drugi najpogostejši vzrok za smrtne poškodbe predšolskih otrok. Najbolj ogroženi so otroci od 1. do 3. leta starosti, ki se največkrat utopijo ali težko poškodujejo v bazenu in vodah v naravi.

Dojenčka, malčka ali manjšega otroka vedno aktivno nadzorujte, kadarkoli je v bližini vode ali v vodi. Naj bo ves čas v vodnem polju vaših oči in na dosegu rok, saj se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode, ne da bi zaklical na pomoč. Tudi ko v kopalnici točite vodo ali ko se bazenček šele polni, se zavedajte, da nesreča ne počiva – otroka naj vedno budno spremlja odrasla oseba.

Kako postopati v primeru utopitve ali zanosa vode v dihalne poti pri otroku?

V primeru utopitve otroka je postopek oživljanja enak, kot v ostalih primerih (več najdete TU) z eno izjemo: pred samim pričetkom oživljanja najprej zadamo otroku 5 začetnih vpihov.

Kakšen je algoritem in s katerimi kraticami si lahko pomagamo, da bomo v kritični situaciji vedeli postopati po pravilnem vrstnem redu?  Zapomnite si kratiic SSS in ABC. Izpeljani sta iz angleških besed: Safety (varnost), Stimulation (stimulacija), Shout (glasen klic) ter druga Airway (dihalna pot), Breathing (dihanje) in Circulation (cirkulacija – krvni obtok).

Kaj nam povejo oz. katero dejanje naj vsaka od njih predstavlja?

  1. S - Safety : Otroka ali utopljenca najprej premestimo na varno. Poskrbimo za svojo in poškodovančevo varnost (npr. prihajajoči morski valovi na plažo).
  2. S- Stimulation: Prizadetega ogovorimo, da vidimo, ali se odziva. Vkolikor se na naš govor ne odziva, poskusimo še stimulacijo z bolečinskim dražljajem - močno pritisnemo s členki na prsnico ali uščipnemo uhelj. Če se ne odziva → 
  1. S - Shout: glasen klic na pomoč.

A: Airway: Zvrnemo dihalno pot (NE pri dojenčkih) →

B:  Breathing : si vzamemo do 10 sekund, da preverimo, če oseba diha.

C: Circulation: če oseba ne diha, damo 5 začetnih vpihov in pričnemo z stisi prsnega koša in umetnimi vpihi v razmerju 30:2. (30 stisov prsnega koša, dva vpiha, ponovimo 3x- 5x in nato pokličemo 112). Če pri točki B ugotovimo, da oseba diha normalno, jo namestimo v stabilni bočni položaj in ves čas spremljamo, ali diha normalno. 

Koliko časa oživljamo? Dokler ne pride prva pomoč, dokler se oseba ne ovede ali dokler ne omagamo. V primeru, da vas je na licu mesta več, prosite osebe, da vas zamenjajo, ko se utrudite. 

Natančen postopek oživljanja dojenčka ali otroka je v obliki nazornih video posnetkov prikazan v tečaju Najsrčekbije, ki ga lahko natočite TUKAJ.

Ekipa Skrbenstarš

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.