Prijava na novičke

Kako uvesti kozarček in slamico?

Oct 27, 2022

Kako uvesti kozarček in slamico?

Avtor: Petra Počkaj Rosa

Pogosto se zgodi, da ob začetku uvajanja nadomestne prehrane, mamice dojenčku prvič ponudimo tudi tekočino v steklenički. Stroka nas namreč uči, da do šestega meseca, še posebej polno dojeni otroci, dodatne tekočine ne potrebujejo.

Moj otrok ne želi piti – kaj pa zdaj?

Če ne prej, moramo uvesti dodatno tekočino, vodo ali nesladkan čaj, (preverite, zakaj ne sokov in zakaj se izogibajte čaju komarčka vse do 4. leta starosti v spletnem tečaju Gremo za mizo) v času, ko začnemo z uvajanjem dopolnilne goste hrane. Uvajanje tako pogosto prinese s seboj tudi prvo uvajanje dodatne tekočine za dojenčka.

Tukaj pa lahko mnoge mamice naletite na težavo - dojenčki, ki so bili do tega trenutka izključno dojeni in nikoli niso poznali stekleničke in morda niti dude ne, sedaj stekleničke ne sprejmejo. Kupimo tisoč in eno in z nobeno ne gre. Otrok ne pije.

Takšna zadrega me je doletela ob uvajanju moje Ane. Dude moja dojenčica namreč nikoli ni imela, po steklenički pa tudi ni znala piti in tudi če sem ji jo ponujala, je nikakor ni želela. Še ko sem študirala in sem jo za par ur pustila z možem in mojim načrpanim mlekom, je bil cel projekt, kako otroka nahraniti.

V bistvu in čisto zares sploh ni potrebe, da bi dojenčka, ki nikoli ni jedel ali pil po steklenički, pozneje, v času uvajanja goste hrane, nanjo navajali. Posezite raje po kozarčku in otroka naučite piti iz kozarčka ali/in po slamici.

Kako uvajamo kozarček/slamico?

Kako torej dojenčka naučiti piti iz kozarčka korak za korakom, dojenčku in mamici prijazno in obenem še razvojno ustrezno?

Najprej potrebujemo ustrezen “kozarček” - majhen, mehkejši lonček, ki ima dovolj prostora za nosek. Najbolj uporaben je kar pokrovček od flaške, ki se ga da z rokami stisniti na velikost ust otroka. Pomembno je, da je prozoren, da lahko vidimo količino.
Uvajanje nato izvedemo brez pritiska in hitenja, ob čemer moramo biti pozorni na nekaj ključnih zadev:  


1.) Nagib otrokove glavice

Otrokove glavice ne nagibamo, ampak pazimo, da ostane v sredinskem položaju.
Lonček/pokrovček/kozarček približamo otroku in se z njim dotaknemo spodnje ustnice. Tekočino spustimo do ustnice. Pomembno je, da počakamo, da otrok sam posrka/posesa tekočino in jo pogoltne. Otroka ne smemo zalivati.

2.) Ne umikamo kozarčka

Med požiranjem ne umikamo kozarčka od ustnic, le tekočino spustimo malce nazaj v kozarček.  Dojenčku pomagamo zapreti usta s palcem roke, ki drži ramo in trup.   

3.) Bodite potrpežljivi!
Na začetku dojenček sam tega še ne bo znal, zato smo zelo potrpežljivi. To je proces učenja, ki zahteva svoj čas. Lahko pričnemo z gostejšimi tekočinami, nato ponudimo bolj tekoče.

4.) Pozicija kozarčka

Kozarček naj bo poravnan in naj vedno prihaja iz sredine ter je tudi sredinsko usmerjen, ne iz leve ali desne, od zgoraj ali od spodaj. Otrok naj ga prime z obema rokama. Ne potrebujemo držal in ročajev, livčkov ali drugih nastavkov, ki bi oponašali dudo.

 

Ne pozabite, da je vsak otrok zgodba zase, mejnike v razvoju pa dosega s svojo hitrostjo. Verjamemo pa, da so otrok ob ustreznem navajanju in potrpežljivosti mamice, od enega leta dalje že zmogel piti samostojno.

--

Avtorica bloga Petra Počkaj Rosa je hkrati tudi avtorica enega izmed naših tečajev – GREMO ZA MIZO. Avtorica, sicer mamica in biologinja, ki že več kot 10 let dela na področju farmacije. Svoje znanje neprestano nadgrajuje, vse nasvete, informacije in jedilnike iz področja uvajanja pa je združila v celovit, enostavno razumljiv in dodelan tečaj, ki vam bo v veliko pomoč pri začetkih uvajanja goste hrane. Obiščite nas tečaj in izvedite več uporabnih nasvetov ob uvajanju goste hrane! >>

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.