Prijava na novičke
vrocinski krci

Vročinski krči

Sep 01, 2021

Vročinski krči

V primeru, ko pride do vročinskih krčev, je prisotna slika za starše kar dramatična. Otroci izgubijo zavest, najprej so v krču, nato postanejo mlahavi, lahko postanejo modri, ker ne dihajo. Takšnega otroka je treba nujno čim prej ohladiti in pravilno oskrbeti.  

Ukrepi pri otroku, ki ima vročinske krče:

  • Pomembno je, da preprečujemo porast telesne temperature nad 38 stopinj (običajno se otrokom zbija vročina pri 38,5 stopinjah Celzija, otrokom z že znanimi vročinskimi krči pa že pri 38 stopinjah Celzija.
  • Otroku damo sredstvo za zniževanje povišane telesne temperature v obliki, ki jo lahko sprejme - svečka ali sirup). V primeru, da je otrok v preteklosti že imel vročinske krče in vam je pediater predpisal zdravilo Stesolid ga otroku aplicirate ob vročinskih krčih, vkolikor po apliciranju zdravila za zniževanje telesne temperature krči ne prenehajo po 2 minutah.
  • Otroka ohlajamo s hladno kopeljo  - (vkolikor lahko nadzorujemo, da otrok ne vdihne vode) ali s hladnimi mokrimi brisačami, ki jih položimo na otrokovo glavo, vrat, v predel dimelj in pazduh, vendar NE na okončine, saj se bo zaradi tega otrok težje ohlajal; ponudimo lahko tudi hladne napitke.
     
  • Poskrbimo, da se otrok ob vročinskih krčih nikamor ne udari.
  • Spremljamo zavest in dihanje.

Če vročinski krči ne prenehajo ali se stanje poslabša ter v primeru, da zdravil za ustavljanje vročinskih krčev nimate doma (otrok doživlja krč prvič), takoj pokličite nujno medicinsko pomoč ali otroka odpeljite v najbližji zdravstveni dom.

Več o vročinskih krčih ter prvi pomoči najdete v spletnem tečaju prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja dojenčkov in otrok Naj srček bije, ki ga najdete TUKAJ.

(https://www.skrbenstars.si/tecaj-najsrcekbije)

Simona Korenčan dr.med.

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.