Prijava na novičke

Uvajanje hrane naj bo ustvarjanje zdravih navad

Sep 15, 2021

Nasveti mamice zdravnice, ki se izkažejo za koristne. »Uvajanje hrane dojenčkom naj bo od prvega grižljaja dalje ustvarjanje zdravih navad.«


Pogosto me prijatelji, ko postanejo starši, pa tudi moji pacienti, sprašujejo o kakšnih osebnih nasvetih pri uvajanju goste hrane dojenčku. Moja priporočila lahko strnem v naslednjih nekaj alinej: 

  • Ob uvajanju hrane pričnite z bolj zdravo, manj sladko in manj slano hrano. Prehod iz nezdrave hrane na zdravo je bistveno težji, kot obratno.

  • Zdrava hrana naj bo navada, nezdrava pa redkejša na jedilniku.

  • Ob uvajanju goste hrane dojenčku pričnemo z zelenjavo. Šele, ko otrok sprejme zelenjavo pričnemo z uvajanjem sadja. Če otrok ob uvajanju sadja prične zavračati zelenjavo, pojdite en korak nazaj in ponovno ponujajte zelenjavo. Otroci so namreč izjemno bistri in hitro ugotovijo, da je sladkejša hrana boljša. Če vas skrbi, da otrok ne bo dobil dovolj hranil, npr. vitamina C, vas lahko pomiri dejstvo, da je veliko zelene zelenjave primerljivo ali bolj bogate z vitaminom C kot sadje.

  • Dokler imate sami vpliv na dojenčkovo prehrano, mu ne ponujajte sokov, preden se ne nauči piti vode ali nesladkanega čaja. Bolje je, da jabolko poje in popije nesladkan čaj, kakor da spije samo jabolčni sok. Sokovi imajo bistveno manj hranil in vlaknin kot sadje samo. Poleg tega bo otrok, ki še ne pije sadnih sokov ali nektarjev, pil tudi slajše zelenjavne sokove, kot je npr. pesin sok. Za kupovanje sladkih sokov otroku boste imeli še ogromno časa!

  • Izbirajte zdrave alternative: polnovredne moke, suho sadje namesto sladkarij, polnovredne ali lečine testenine namesto navadnih pšeničnih itd.

  • Postavite mejo za okolico in jih prosite za sodelovanje. Vsak se sam odloča kako bo hranil svojega otroka in okolica mora to sprejeti. Bolj, ko ste o tej temi izobraženi, lažje stojite za svojimi odločitvami. Otroku z bolj zdravimi izbirami ne delate škode, temveč mu dajete dobro popotnico za življenje. Če lepo razložite in podprete z argumenti, bodo tudi babice razumele!

  • Bodite vzor glede hrane - otrok se uči od vas.

  • Ne pretiravajte z besedo zdravo, saj s tem med vrsticami komunicirate, da je to nekaj kar otrok MORA namesto nečesa, kar je ZANJ DOBRO. Poleg tega vas otrok posluša - če sami govorite, da morate zdravo jesti, se sliši to kot obveza in ne želja.

Veliko veselja in prijetnega povezovanja z otrokom za mizo vam želim!

Simona Korenčan, dr. med.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.