Prijava na novičke

Kako pripraviti velikonočne dobrote za najmlajše + RECEPTA

Apr 13, 2022

Avtor: Petra Počkaj Rosa

 Približuje se Velika noč, ki je od nekdaj močno simbolno zaznamovana z obilico dobrot. Od potice, pirhov, šunke, hrena ... Kako vse to umestiti v prehrano dojenčka in malčka?
Kako porabiti kuhana jajčka, ki jih tako radi barvamo tudi z najmlajšimi? Kako pripraviti šunko, kako kruh?

Smernice uvajanja goste prehrane zapovedujejo uvajanje alergenov že od začetka uvajanja. Vseeno pa vse v majhnih količinah in seveda še vedno ostajajo določene omejitve, ki jim lahko rečemu tudi »zdrava pamet«. Šestmesečnemu dojenčku tako ne bomo dajali polne žlice hrena!

Sama od vedno zagovarjam preprosto hrano, predvsem sezonsko in lokalno, enako velja tudi za hrano v času praznikov.

Torej:
kdaj lahko ponudimo:
Cela jajca – beljak in rumenjak lahko ponudimo takoj v začetku uvajanja (6 m dalje), in sicer po zadnjih smernicah ne uvajamo beljaka in rumenjaka posebej, kot je to veljajo prej. Ne pretiravamo s količino, uvajamo počasi in v majhnih količinah. V primeru pojava alergije živilo ukinemo za nekaj časa.

Šunka/svinjina – po nekaterih priporočilih naj bi se svinjina uvedla/ponudila šele po 1. letu, iz tujine pa prihajajo informacije, da je svinjsko meso popolnoma varno že od 6. meseca dalje in lahko nadomešča belo meso (perutnina). Ker pa imamo možnost pri nas kupiti tudi piščančjo šunko ali puranjo šunko predvsem z manj soli, je ta za najmlajše boljša izbira. Izbirajte domače in lokalno, vsekakor je to najboljša izbira. Ne kupujte predprepariranih šunk, ki imajo nizko vsebnost beljakovin (pod 15 g) – te niso kvalitetne.

Kruh: šunko ponavadi zavijemo v kruh, gluten se tudi uvaja že od začetka zato ne bo nič narobe, če dojenček pogloda kakšen kos kruha iz velikonočne mize. Paziti je treba na sol (tako testa kot šunke) in seveda koščke razmočenega kruha, ki se lahko zalepijo na nebo ali zlezejo v sapnik. Možnost zadušitve je velika, zato bodite vedno prisotni, če ste dojenčku dali kos kruha v roke.

Hren: hren je praviloma zelo pikanten oziroma močnega okusa in je malokateremu otroku všeč, obstajajo pa različni namazi in pomake, ki jih lahko pripravimo. Z jabolki, z jajci, s kislo smetano ... spodaj je eden od naših priljubljenih receptov.

Pinca/potica/velikonočna golobica: še druga oblika kruha, tokrat kot sladica. Sama nisem zagovornica dajanja sladkarij otrokom, sem namreč mnjenja in raziskave to potrjujejo, da sladkor naredi več škode kot koristi za otrokov razvoj imunskega sistema in tudi centralnoživčnega sistema. Zato, če pečete potico sami, omejite oz. zmanjšajte uporabo sladkorja.
Kar se oreščkov tiče, so namazi brez sladkorja veliko bolj primerni za uvajanje oreščkov kot pa polnilo v potici. Čeprav vas mika, se raje izognite potici za najmlajše.

Kaj pripraviti oz. kako prilagoditi Velikonočne dobrote za najmlajše. 

1. »Šunkice« v testu:

Letos bom pripravila najboljše najmehkejše kifeljčke, ki jih bom napolnila z domačo kuhano šunko. 
Uporabila bom:
500 g gladke moke (iz lokalnega mlina tip T500)
150 ml mleka (domačega, surovega od lokalnega kmeta)
1 dcl vode
50 ml jogurta (domačega, probiotičnega)

1 dcl olja (hladnostiskano oljčno olje)
0,5 pecilnega praška (ali vinski kamen)
0,5 kocke kvasa 
1/2 čajne žličke sladkorja
1/2 čajne žlicke soli

Premaz za »šunkice«:
1 jajce (lahko samo beljak)

Kupite šunko pri lokalnem ponudniku in jo skuhajte sami (šunka se počasi kuha 1 uro za vsak kg in nato naj počiva v vodi dokler se ne ohladi) ali izbirajte tiste, ki imajo manj soli, če jih boste ponudili malčkom ali celo dojenčkom pod 1. letom starosti.

Kos kuhane šunke naribajte na majhne koščke in jih zavijte v trikotnike iz testa, iz katerih boste oblikovali kifeljčke.

Naredimo jamico za kvasec (zmešamo kvas, 3 do 4 žlice toplega mleka, malo sladkorja in 3 do 4 žlice moke) v preostali moki, ki jo presejemo skupaj s pecilnim praskom in soljo, da se dobro premeša. Počakamo 10-15 min, da narase. Zmešamo mokre sestavine in jih počasi dodajamo k suhim. Gnetemo, gnetemo, dokler ni gladko in voljno. Počakamo eno uro, da se razvije gluten. Na pomokani površnini razvaljamo v krog in zarežemo v testo v obliki trikotnikov. Nekje na spodnjem delu trikotnika (pa ne preveč pri robu) dodamo nadev, ki smo si ga izbrali (šunko, sir, marmelado...).


Napolnite jih lahko z različnimi nadevi, ki so lahko sladki ali slani, ali ponudite brez polnila. Jaz jih bom letos napolnila s koščki naribane šunke in mladim sirom (manj slanim). Nekatere bom pustila prazne in jih posipala z makom ali drugimi semeni. Preden jih date v peč, jih pustite vzhajati na pultu, na toplem (da se ne prehladijo ... sej veste kako to gre) dokler se ne podvojijo. Premažite z razžvrkljanim jajcem ali samo z beljakom in smetano in nato hop v pečico – pečemo ...odvisno od pečice...načeloma dokler niso zlato zapečeni. Moja pečica to naredi v cca 20-25 min na 180 stopinj. Če želite, da so še mehkejši od najmehkejših na dno pečice postavite posodo z vodo (lahko je manjši pekač).
Ko so pečeni jih lahko premažete s soljeno vodo (v kolikor jih niste pred peko). Ohladite (če vam uspe jih skriti pred vsemi lačnimi) in uživajte! Pravilno shranjeni zdržijo kar nekaj dni v zaprti posodi. Odlični so tudi pogreti ;).

Pri nas doma vsako leto za Veliko noč nakuhamo veliko jajčk. Če je pa tako zabavno jih barvati! Otroci imajo cel žur. Za najmlajše je najbolj enostavno barvanje z rižem in tudi najmanj packarije (seveda dokler ne uspejo odpreti vrečke z rižem in barvo  ), tako bomo pri nas barvali letos.

Praktično vsako leto se mi zgodi, da en teden pred Veliko nočjo pomislim kako nisem spravljala vseh tistih olupkov od čebule...ampak to je tudi druga tehnika, ki vseeno za majhne otroke ni tako zelo zanimiva do končnega izdelka (je pa super že za malčke, predvsem del, ko nabirate cvetove za odtis). Ker mi ni vseeno s čim barvamo se potrudim in v »zdravih trgovinah« poiščem ekološke naravne barve za barvanje jajčk. Z rižem se odlično obnesejo tudi jedilne barve, ki jih dobite praktično povsod in so vedno v ponudbi.

Kam pa potem s vsemi temi jajčki? Idej je veliko! Namaz z mascarpone sirom in rumenjaki ter drobnjakom ... mmm, namaz s hrenom ... mmmm (lahko še z jabolki, mmmm), večjim otrokom lahko naredimo namaz s svežim sirom ali sirnim namazom, jajčni namaz, kot ga delajo v šoli s piko polnozrnate gorčice, skyrom ... mmmm. Najlažje jih pa porabimo v kosilu za naslednji dan  in najprej mi ponavadi pride na pamet sesekljana pečenka oz. stefani pečenka.

2. Jajčka in hren najraje kombiniram v namaz.
Trdo kuhana jajčka naribamo
dodamo na najbolj drobno nariban hren (za najmlajše uporabimo začimbno količino, res čisto malo malo)
olje

kis 

(sol)

Če otrok poskusi, pa ne mara hrena, nič hudega. Hrena in namazov s hrenom ali ostale pikantne hrane v nobenem primeru ne ponujamo do 1. leta starosti! Dojenčku ne bo nič hudega, če ne bo jedel hrena na svojo prvo Veliko noč, obljubim. Hren pa lahko brez težav uživajo doječe mamice in nosečke.

Morda še to. K domacim velikonočnim dobrotam se že leta pridružujejo čokoladna jajčka. Na tem mestu vam na srce polagam citat Luise Hays, ki pravi: "Moja osnovna filozofija o hrani je takale: če raste, jo jej; če ne raste, je ne jej. Sadje, zelenjava, orehi, lešniki in žitarice rastejo. Slaščice in coca-cole ne rastejo."

Dober tek in vesele praznike!

Petra Počkaj Rosa

 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.