Prijava na novičke

Družinske navade in običaji za lepe skupne spomine in večjo povezanost

Mar 07, 2022

AVTOR: Maja Jelenčič

Katera je vaša najljubša družinska navada? Kaj pa običaj?

Jaz bi med našimi navadami izbrala kar pravljico za lahko noč. Zadnjih pet let skoraj ni večera, da svojima otrokoma ne bi prebrala pravljice za lahko noč. Večere brez te naše navade bi lahko preštela na prste. To je del dneva, ki mi je zelo prirasel k srcu. Čeprav imamo vsi utrujeni od celega dne bitke v kopalnici, da se spravimo v pižame, pa potem še toliko energije, da se fino skače po postelji, predno se uležemo, mi je občutek, ko se stisneta k meni tako ljub. Mi trije pod kovtrom s knjigo v roki. Vse kar rabimo, da se umirimo in zaspimo. Verjetno imate podobne izkušnje 😊 Ampak ta navada se mi zdi tako preprosta pa tako veliko nam da, da enostavno ne morem mimo nje.

Nekatere družinske navade in običaji se, kot ta naša, oblikujejo same po sebi. Lahko pa se odločimo in zavestno v svoja življenja vpeljemo tudi kakšno čisto novo. Mogoče pa boste med branjem tega bloga ozavestili, da jih imate že kar nekaj pa o tem niti ne razmišljate.

Družinske rutine ali navade se razlikujejo od družinskih tradicij oz. običajev, saj se dogajajo vsakodnevno ali tedensko in nimajo simbolnega pomena. So kot neke osnovne aktivnosti, ki so pomembne za ohranjanje delovanja družinske enote.

Družinski običaji pa imajo poseben pomen za vse vpletene člane. Pogosto so to tradicije, ki trajajo več generacij. Te posebne dejavnosti ali dogodki ustvarjajo lepe spomine, ki jih vsi cenijo in poskušajo nadaljevati. Nekateri običaji so povezani z družinsko dediščino, npr. kuhanje določene jedi za nek praznik, lahko pa gre za dogodek kot je nor. trgatev ipd.

ZAKAJ SO OBIČAJI POMEMBNI?

Ljudje ustvarjamo in ohranjamo družinske običaje, ker prinašajo pomen praznovanju in tam se pletejo posebne vezi. Takrat ustvarjamo pozitivne izkušnje in spomine za vse ter s tem negujemo družinsko povezanost, raste pa tudi občutek pripadnosti.

Družinski običaji pomagajo otrokom razumeti, kdo so in kaj je pomembno za družino, ki ji pripadajo. Za otroke družinski običaji ustvarjajo povezavo, ki izhaja iz občutka, da so del nečesa edinstvenega in izjemnega. Otrokom dajejo dobro počutje in celo prispevajo k boljši samozavesti. Nenazadnje otroci najdejo udobje in varnost, ko so stvari predvidljive in dosledne.

KAKO USTVARITI DRUŽINSKE OBIČAJE?

Kadar pomislimo na družinske običaje, nam večinoma na misel pridejo tisti praznični, kot so okrasitev novoletne smrečice oz. božičnega drevesca, barvanje pirhov, obisk grobov ob prvem novembru ipd. Družine pa imamo tudi običaje, ki niso povezani s prazniki, kot npr. obiranje grozdja ali oljk ali pa praznovanje rojstnih dni družinskih članov. Lahko je to nekaj povsem običajnega, kot npr. peka posebne torte, skupno kosilo ob obletnici poroke ali pa obisk priljubljene restavracije kar tako, ko ste ravno na izletu v tistem koncu Slovenije. 

Če želite v vaše družinsko življenje vpeljati nove navade in običaje, pomislite na stvari, ki jih ima vaša družina rada in v njih uživa ter gradite na tem.

Včasih pa se družinski običaji oblikujejo sami od sebe. Nekateri izmed boljših se zgodijo po naključju – nekaj narediš in ker je celi družini to všeč, to želijo znova ponoviti. Ne da bi se zavedali, ustvarite nov družinski običaj. Takšne je tudi najlažje vsako leto ponavljati, saj se jih družina veseli. Nekaj simpatičnih idej za družinske navade in običaje, ki sem jih našla med ustvarjanjem tega bloga, najdete tudi v nadaljevanju.

KAKO PA JIH OHRANITI?

Povezovanje na podlagi skupnih izkušenj pa vseeno zahteva nekaj predanosti in načrtovanja. Dobro je, da običaje poskušamo ohraniti preproste. Prevelika vpetost, preveč načrtovanja in tudi predrage aktivnosti, bi lahko delovali preveč stresno in bi se naš običaj v tem izgubil, saj vse skupaj ne bi bilo več zabavno.

Pomislite na igranje iger, izmenjavo receptov, odhod na pohod o določenem dnevu v letu, ogled gledališke predstave ipd. Naj cela družina prispeva in naj se vsak član družine počuti slišanega. Sodelujte pri zbiranju idej in bodite odprti za predloge in kompromise. Takšni običaji se bodo bolj verjetno vsakoletno ponavljali in nadaljevali. Prav tako ni treba, da družinski običaji stanejo veliko denarja, saj obstaja veliko načinov povezovanja družine tudi brez tega.

Ko ustvarjate nove običaje za svojo družino, bodite odprti za preizkušanje novih stvari in jih opustite, če za vašo družino ne delujejo. Povsem v redu je, če prihodnje leto namesto prvotne ideje izpeljete nekaj drugega, saj nočete ponavljati dejavnosti znova in znova samo zato ker se dobro sliši. Cilj družinskega običaja je, da se vsi zbrani zabavajo in veselijo ponovitev.

Pomembno je, da si še posebej za kakšne večje običaje, rezervirate čas in jih pravočasno tudi načrtujete. Najlažje je, da si jih kar vnesete v koledar – tako vam sigurno ne bodo ušli.

NEKAJ IDEJ ZA DRUŽINSKE NAVADE IN OBIČAJE

 •         Večerna hvaležnost – vsak večer ali pa enkrat tedensko se pred spanjem pogovorite za katere stvari, ki so se vam danes (ali pretekli teden) zgodile, ste hvaležni.
 •         Berite pravljice za lahko noč.
 •         Ob vikendih si privoščite skupne zajtrke.
 •         Vsako leto se fotografirajte ob obletnici poroke ali kakšnem drugem mejniku.
 •         Enkrat na leto preživite čas samo z enim otrokom (npr. vikend za očeta in sina).
 •         Pojdite na tedenskih družinski sprehod.
 •         Spremljajte svoje otroke na športnih tekmovanjih ali nastopih.
 •         Enkrat mesečno organizirajte večer družabnih iger.
 •         Imejte pižama party z ogledom kakšnega filma ali družabnimi igrami.
 •         Priredite družinski plesni večer – navijte glasbo in skupaj zaplešite.
 •         Kampirajte pred svojim novoletnim drevescem – lučke pustite prižgane, berite božične zgodbe in se sladkajte z darilci, ki so jih prinesli dobri možje.
 •         Ob rojstnih dnevih z otroki naredite intervju z vedno istimi vprašanji. Lahko jih posnamete tudi s telefonom.
 •         Otrokom in partnerju puščajte sporočilca na vratih in jim napišite kaj vam je pri njih všeč, jim napišite kaj vzpodbudnega ali pa delite kakšen zabaven spomin.
 •         Imejte družinske sestanke – zberite se v dnevi sobi ali jedilnici in se pogovorite o družinskih zadevah. Pogovorite se o stvareh, ki dobro potekajo, kaj bi lahko bilo bolje in skupaj načrtujte. To vas bo povezalo in zagotovilo, da bodo slišani vsi družinski člani.
 •         Pojdite na kolesarski izlet.
 •         Izberite družinsko najljubše sadje (jabolka, borovnice, grozdje) in ga pojdite nabirat vsako leto.
 •         Skupaj kuhajte in pecite za različne praznike. Izberite najljubše družinske recepte in skupaj ustvarjajte v kuhinji.
 •         Poleti se odpravite na bližnji travnik opazovat zvezde.
 •         Poletno ali zimsko dopustovanje.

 

V Pomenkih – v spletnem programu za pare je 9. od dvajsetih zmenkov na domačem kavču posvečen prav družinskim navadam in običajem. Pari bodo iskali ideje in odgovore na vprašanja, ki jih bodo pripeljali do izbora novih navad in običajev ter družinskega akcijskega načrta za njihovo vpeljavo v življenje.

Ne pozabite: oblikovanje družinskih navad in običajev naj bo zabavno in nekaj kar dobro deluje za vašo družino. Z odraščanjem otrok in razvojem družine navade in običaje spreminjajte. Kadarkoli lahko vpeljete nove. Stare, ki morda niso več pravi za vas pa opustite in ohranite v lepem spominu.  

 

Maja in Luka sta Družinica. Vodita različne delavnice za pare, kjer jim pomagata odkriti in oblikovati skupne vrednote in dolgoročno vizijo. Z zanimivimi orodji in dinamičnim pogovorom si vsak par sam odgovori na ključna vprašanja, Luka in Maja pa z dolgoletnimi izkušnjami moderiranja pomagata, da pari hitro pridejo do rešitev, četudi se niso navajeni pogovarjati o življenjskih rečeh. Ustvarila sta spletni program Pomenki, za ljubečo povezanost. Najdete jih na https://www.skrbenstars.si/pomenki.

 

Prirejeno po:

 •         R. Fraser-Thill, How Family Traditions Help Form Stronger Bonds
 •         E. Eatough, 20 family tradition ideas to strengthen bonds and make memories

·         Team Peanut, 31 Family Traditions for Making Great Memories Together 

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.