Prijava na novičke

Kako ravnati, ko se otrok opeče

Jan 19, 2023

Avtor: Simona Korenčan, dr. med.

Opekline sodijo med najpogostejše poškodbe v gospodinjstvu, najranljivejša skupina pa so otroci. Kako pravilno pomagati otroku, ki se opeče?

Poznamo več vrst opeklin. Najpogostejše so termične, poznamo pa tudi električne, kemične in sončne opekline. Po resnosti jih delimo na tri stopnje - opekline prve, druge in tretje stopnje.

Kako ravnati, ko se otrok opeče

Na glede na stopnjo opekline in na vzrok opekline je prvi nujni ukrep odstranitev povzročitelja, saj s tem preprečimo napredovanje poškodbe.

Če je prišlo do termične poškodbe z vročo tekočino ali do poškodbe s kemikalijo, je treba oblačila odstraniti s telesa, v kolikor nanj niso prilepljena. Prilepljenih oblačil nikoli ne odstranjujemo. Če oblačila niso prilepljena na kožo, jih čim prej slečemo ali pa varno prerežemo s škarjami.

Ko smo povzročitelja odstranili, pričnemo ohlajati prizadeto območje. Poslužujemo se pravila 15 (ohlajamo 15 minut z vodo temperature, ki naj ni hladnejša od 15 °C). Voda, s katero ohlajamo, ne sme biti ledena, saj lahko s tem povzročimo podhladitev otroka ali pa omrzline, ki še poslabšajo poškodbo tkiva. Prav tako curek ne sme biti premočan. Če oblačila nismo uspeli odstraniti, poškodovano področje hladimo preko oblačila.

Opozorila

  • Odstranimo morebitne prstane ali druge tesne predmete, preden prične nastajati oteklina. Pri tem smo zelo pazljivi.
  • Ker je opeklinska poškodba rana in je zato lahko izvor okužbe, jo zavarujemo pred okužbo - pokrijemo s sterilnim tkanim zložencem (ne nanašamo vatiranih oblog) ter nežno povijemo.
  • Mehurjev nikoli ne prediramo, saj varujejo poškodovano kožo pred infekcijami. V kolikor počijo, področje nežno umijemo z blagim milom ter nanesemo antibiotično mazilo.
  • V primeru bolečine lahko otroku pomagamo z blagimi analgetiki (paracetamol, ibuprofen, naproksen …), če otrok nanje ni alergičen.

Bolečina pri opeklini je res huda, tako da nežno potolažite otroka, poskušajte ga zamotiti, vendar vztrajajte pri hlajenju pod tekočo vodo ali čim bolj pogostem menjavanju kar se da sterilnih hladnih obkladkov.

 

Kdaj poiščemo zdravniško medicinsko pomoč?

Nujno medicinsko pomoč nujno poiščemo, kadar:

  • opekline segajo globlje v tkivo,
  • je opečena koža suha in usnjata,
  • je koža zoglenela ali ima zaplate bele, rjave ali črne barve,
  • opekline obsegajo površino velikosti več kot osem centimetrov ali pokrivajo pomembna področja (roke, stopala, obraz, spolovilo, zadnjica ali večji sklep),
  • je povzročitelj opekline električni tok ali kemična snov.

Otroka ne puščajte samega v kuhinji ali kopalnici

Presenetilo bi vas, koliko opeklin in oparnin nastane v starosti do štirih let, ko so starši ali skrbniki otroka le za trenutek pustili samega. Še posebej ko se otroci začnejo postavljati sami na noge ali plaziti, bodite zelo pozorni na razne prte, s pomočjo katerih lahko otrok potegne nase skodelico z vročim čajem ali kavo, ne omogočite mu dostopa do štedilnika, iz katerega lahko potegne vročo ponev ali grelca vode, do vročega likalnika, pazite pa tudi, da ko prenašate posodo z vročo hrano, otrok ni na tleh pod vami, kajti  zgodi se tudi, da se ročaj odlomi ali vi spotaknete. Bodite vedno zraven in pozorni, če je otrok v bližini štedilnika ali vročih predmetov, vedno pa tudi sami preverite temperaturo vode, s katero boste otroka okopali ali stuširali.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.