Prijava na novičke

Zaljubljena in na dieti – ljubezen na preizkušnji

Apr 21, 2022

Kako ostati povezani in zadovoljni, ki želi ali mora nekdo iz družine na poseben prehranjevalni režim? Na spomladansko dieto, 40-dnevni post ali dieto brez določenih živil, na katera je preobčutljiv?

Avtor: Luka Jan

Ste že naleteli na par, ki je vpeljeval novo prehrano – oz. bolje rečeno, eden od njiju se je odločil, da bo vpeljal nov prehranski režim? Sta bila zadovoljna? Jima je uspelo?

Dejstvo je, da bo sprememba prehranskega režima enega od partnerjev, vkolikor imata skupno gospodinjstvo, vsekakor vpčivala na življenje obeh oziroma v našem primeru, cele družine. Pa ne govorim samo o hrani 

Pred kratkim sem imel priložnost spremljati pogovor para, ki je bil sredi postne diete. Nekako sta uporabila krščansko izročilo za navdih in se lotila 40-dnevnega bolj zdravega prehranjevanja (po krščanskem izročilu se 40-dnevni post začne na pepelnično sredo (en dan po pustu) in konča na veliko noč).

Ko sem moža vprašal, zakaj sta se tega lotila, je priznal, da je bila to bolj ženina ideja. In sledil je tisti velikokrat slišani stavek: “Ona je na dieti, zato sem zdaj ves čas lačen.” Slednjega sem res že velikokrat slišal v podobnih situacijah. Ali pa: “Lahko poje, kolikor hoče, in se nikoli ne zredi” 😊

Že za enega je uravnavanje primernega jedilnika lahko naporno, v dvoje se kompleksnot podvoji, ko pa dodamo še otroke … Kako torej, da nekaterim parom uspe najti recept, drugi pa so v konstantnem boju? Ali pa so siti tega, da jim ljubeznivi partner šteje kalorije in količno soli v juhi? Kaj je ključna razlika med enimi in drugimi?

Verjamem, da je glavna razlika pogovor in skupen cilj. Pari, ki so prišli do jedilnika, s katerim sta oba zadovoljna in ga oba aktivno podpirata, so se na neki točki resno pogovorili in uskladili želje za naprej. Eden močnejših notranjih motivatorjev je želja po avtonomiji. Sami želimo odločati o svojem življenju. Tako nobena dobra namera ni dovolj, če nam v resnici ni do tega. Pravzaprav lahko v tem primeru povzroči ravno obratno.

Zato je ključno, da se kot par ali starša uskladita tudi glede vajine prehrane in morebitnih 40-dnevnih ali drugačnih podvigov glede nje. Pri tem se poslušata, podpirata drug drugega in dopustita napake.

Seveda je to le prvi korak do uspeha. Zavedati se tudi morata, da pri prehrani ni enoznačne formule, kjer bosta oba oz. vsi jedli popolnoma enako hrano v enakih količinah. Saj vendar nimata enake fiziologije – sta različnega spola, imata različni teži in različni presnovi. Prav tako nista enako fizično aktivna. Pravzaprav je razlik verjetno več kot podobnosti. Pa vseeno se da najti skupno pot, ki pa ne more biti uniformna.

Morda pa bosta tako kot midva – ko naju je sinova alergija na mleko in mlečne izdelke, ko je bil dojenček, prisilila,  da sva na hitro sprejela nekaj odločitev:

  • Želimo jesti vsi skupaj – ne bomo kuhali za vsakega posebej – poiščimo, kaj lahko jemo vsi
  •  Želiva nuditi družini čim bolj zdravo prehrano
  • V restavracijah in na družinskih zabavah ne bova komplicirala (alergija ni bila življenjsko ogrožujča in počasi smo lahko vse uvedli v prehrano našega malčka. Veliko takratnih prehranskih navad nam je ostalo še do danes – enim bolj kot drugim 😉)

Ko sva se uskladila okoli zgornjih točk, je bilo veliko lažje povleči nekatere “boleče” posledice – ko smo recimo pojedli zadnjo rezino sira. Ker sva imela zelo močan “zunanji” motiv, nama je v resnici zelo hitro uspelo obrniti jedilnik na glavo. Ker sva se ob uživanju bolj zdrave hrane tudi dobro počutila in izgubila nekaj kilogramov, nama je vse skupaj dalo še večji zanos. Tako je po mojem mnenju (in tudi najini izkušnji) za uspeh “posebnega” jedilnika nujno:

  •  Da se odkrito pogovorita o tem, kaj in zakaj bi to rada.
  •  Da zares razumeta partnerjeve razloge.
  •  Da skupaj poiščeta rešitev, ki bo verjetno nek kompromis ali pa celo win-win.
  •  Da slavita kratkoročne zmage in se pogovarjata o pozitivnih učinkih.
  •  Da si dovolita, da kdaj prekršita vajina pravila.

Pa saj veste, kako to gre - kot pri večini stvari, najbolj pomembno je, da se pogovarjata 😉 Pa srečno pri novih prehranskih podvigih in dober tek 😊

Maja in Luka sta avtorja spletnega programa za pare Pomenki, serije zmenkov na domačem kavču za ljubečo povezanost.

Luka je programski direktor pri Teambuilding akademiji in kot teambuilding trener že več kot deset let pomaga timom, da bolje delajo skupaj. Maja je biologinja in je zaposlena na Biotehniški fakulteti. Skupaj pa sta Družinica, kjer preko zanimivih moderacij in tehnik pare pripeljeta do oblikovanja lastnih vrednot in vizije, kot sta to sprva naredila zase in za svojo družino.

Preveri vse naše spletne tečaje

Spletni tečaji SkrbenStarš >

Vsak teden novi e-nasveti strokovnjakov! 

Pridruži se skrbnim staršem, ki vsak teden brezplačno prejemajo aktualne nasvete strokovnjakov s področja zdravja, razvoja, odnosov in čustvovanja otrok in družine.